Sałatka marokańska
z kuskusem, cukinią i fetą
Kuchnia marokańska wykształciła się pod wpływem rozmaitych kultur i narodów na przestrzeni wieków, jakie swojego czasu przemierzały tereny tego kraju. Największy wpływ na dzisiejszy smak tamtejszych potraw w głównej mierze przypada wpływom arabskim i berberyjskim. Marokańscy kucharze na dworach królewskich w Fezie, Meknes, Marakeszu, Rabacie oraz w Tetuan utworzyli podstawy tego, co dzisiaj znamy pod hasłem kuchni marokańskiej. Ziemie marokańskie dobrze przyjęły uprawy warzyw i owoców z rejonu basenu Morza Śródziemnego. Marokańczycy zmyślnie je zestawili w połączeniu z dostępnym mięsem oraz przyprawami, których w Maroku jest całe bogactwo. Potrawy są lekkie, pełne soczystych warzyw, często z dodatkiem mięsa ryb, czy jagnięciny lub wołowiny. Charakterystyczne dla kuchni marokańskiej jest cytrusowy aromat wszelkich marynat oraz mocne doprawianie ichnich potraw w porównaniu do dań z kuchni bliskowschodnich. Dzisiaj przygotowaliśmy sałatkę z kaszy kuskus, cukinii i sera feta. Potrawa nie jest pikantna, jednakże z pewnością aromatyczna. Równocześnie jest bardzo lekka. Idealna na lunch lub lekką kolację.
- 200 g kuskusu
- 1 szklanka bulionu drobiowego
- 1 zielona cukinia, pokrojona na cienkie plasterki
- 200 g sera feta (1 opakowanie)
- 3-4 pomidory suszone w zalewie
- 2 łyżki natki pietruszki, drobno posiekanej
- 1-2 łyżki soku z cytryny
- szczypta mielonego kuminu
- szczypta suszonego oregano
- sól, świeżo mielony pieprz
- oliwa do smażenia
- 1 łyżka posiekanej mięty (opcjonalnie)
Przygotowanie:
- Kuskus przesyp do miski i zalej wrzącym bulionem, płyn powinien sięgać około 1 cm ponad powierzchnię kuskusa. Przykryj miskę talerzykiem i odstaw na przynajmniej 5 minut.
- W międzyczasie pokrój cukinię na cienkie plasterki i wymieszaj w kuminie i oregano. Dodaj oliwy i wrzuć na patelnię - smaż plastry cukinii do momentu aż zmiękną i lekko się przyrumienią. Ser feta pokrój w kostkę. Suszone pomidory pokrój w paseczki.
- Kuskus rozdrobnij widelcem, dodaj do niego pomidory, cukinię, ser feta oraz poszatkowaną natkę pietruszki. Skrop sokiem z cytryny i ewentualnie dopraw solą i pieprzem. Delikatnie wymieszaj składniki ze sobą.
Przepis zaczerpnięty - zmodyfikowany z BBC Good Food
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz