wtorek, 10 czerwca 2014

Marokańska sałatka z kuskusem i cukinią

Sałatka marokańska 

z kuskusem, cukinią i fetą


Kuchnia marokańska wykształciła się pod wpływem rozmaitych kultur i narodów na przestrzeni wieków, jakie swojego czasu przemierzały tereny tego kraju. Największy wpływ na dzisiejszy smak tamtejszych potraw w głównej mierze przypada wpływom arabskim i berberyjskim. Marokańscy kucharze na dworach królewskich w Fezie, Meknes, Marakeszu, Rabacie oraz w Tetuan utworzyli podstawy tego, co dzisiaj znamy pod hasłem kuchni marokańskiej. Ziemie marokańskie dobrze przyjęły uprawy warzyw i owoców z rejonu basenu Morza Śródziemnego. Marokańczycy zmyślnie je zestawili w połączeniu z dostępnym mięsem oraz przyprawami, których w Maroku jest całe bogactwo. Potrawy są lekkie, pełne soczystych warzyw, często z dodatkiem mięsa ryb, czy jagnięciny lub wołowiny. Charakterystyczne dla kuchni marokańskiej jest cytrusowy aromat wszelkich marynat oraz mocne doprawianie ichnich potraw w porównaniu do dań z kuchni bliskowschodnich. Dzisiaj przygotowaliśmy sałatkę z kaszy kuskus, cukinii i sera feta. Potrawa nie jest pikantna, jednakże z pewnością aromatyczna. Równocześnie jest bardzo lekka. Idealna na lunch lub lekką kolację.





Składniki na 2-3 porcje:

  • 200 g kuskusu
  • 1 szklanka bulionu drobiowego
  • 1 zielona cukinia, pokrojona na cienkie plasterki
  • 200 g sera feta (1 opakowanie)
  • 3-4 pomidory suszone w zalewie
  • 2 łyżki natki pietruszki, drobno posiekanej
  • 1-2 łyżki soku z cytryny
  • szczypta mielonego kuminu
  • szczypta suszonego oregano
  • sól, świeżo mielony pieprz
  • oliwa do smażenia
  • 1 łyżka posiekanej mięty (opcjonalnie)



Przygotowanie:

  1. Kuskus przesyp do miski i zalej wrzącym bulionem, płyn powinien sięgać około 1 cm ponad powierzchnię kuskusa. Przykryj miskę talerzykiem i odstaw na przynajmniej 5 minut.
  2. W międzyczasie pokrój cukinię na cienkie plasterki i wymieszaj w kuminie i oregano. Dodaj oliwy i wrzuć na patelnię - smaż plastry cukinii do momentu aż zmiękną i lekko się przyrumienią. Ser feta pokrój w kostkę. Suszone pomidory pokrój w paseczki.
  3. Kuskus rozdrobnij widelcem, dodaj do niego pomidory, cukinię, ser feta oraz poszatkowaną natkę pietruszki. Skrop sokiem z cytryny i ewentualnie dopraw solą i pieprzem. Delikatnie wymieszaj składniki ze sobą. 




Przepis zaczerpnięty - zmodyfikowany z BBC Good Food

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz