Pstrąg z mango i imbirem
słodko, pikantnie, po karaibsku
W wyniku fuzji wpływów kuchni trzech kontynentów - Azji, Europy oraz Afryki powstała niezwykła tradycja kuchni charakterystycznej dla obszaru Wysp Morza Karaibskiego. Kuchnia indiańska, została wzbogaca przez przybyszy z wielu stron świata, wiele możemy z niej odnaleźć z kuchni chińskiej, czy indyjskiej. Pomimo wielu wspólnych elementów każda z wysp wykształciła oddzielny i własny styl przyrządzania potraw. Typowe dla tego regionu są potrawy z ryb i owoców morza, których w tamtym regionie nie brakuje, ale także wykorzystanie do ich sporządzenia owoców i mleczka kokosowego. Słodycz mango zestawiona z mięsem ryby, czy jakimkolwiek innym nikogo na Karaibach nie zaskoczy. Za to europejskie kubki smakowe pomysłowość kuchni karaibskiej z pewnością wyda się wyjątkowa. Ryby, tak jak z resztą każdy inny rodzaj mięsa najczęściej się grilluje i to od czasów zamierzchłych. Warto tu wspomnieć, że tak popularny obecnie grill pochodzi właśnie z tych obszarów i był wynalazkiem ludów Arawaków, drugą grubą obok Karaibów zamieszkującą ten teren.
Składniki dla 2 osób:
- 2 pstrągi, oprawione
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
- 1 średnio mango, grubo posiekane
- 2 ząbki czosnku, zmiażdżone
- 1 łyżeczka świeżego estragonu, drobno posiekanego
- 1 średnia cebula, drobno posiekana
- 2 średnie pomidory bez skóry, pokrojone
- 2 łyżki świeżego imbiru, startego
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- 1/2 szklanki bulionu rybnego
- 50 g masła
- 2 dymki, pokrojone w długie paski
Przygotowanie:
- Na płaskim talerzu przesiej mąkę z solą i pieprzem. Obtocz ryby w powstałej panierce, ewentualnie strzep jej nadmiar.
- W blenderze zmiksuj mang, czosnek, estragon, cebulę, pomidory, imbir, cukier oraz bulion rybny.
- Na dużej patelni o grubym dnie rozpuść masło. Smaż ryby przez około 6 minut, co jakiś czas przewracając na drugą stronię i przyciskając rybę płaską łopatką. Usmażone pstrągi odstaw w ciepłe miejsce.
- Na tą samą patelnie przelej przygotowany wcześniej sos, wymieszaj go z tłuszcze z patelni i doprowadź całość do wrzenia. Podgrzewaj bez przykrycia przez kolejne 2 minuty. włóż na patelnie pstrągi i pokryj je sosem. Przykryj patelnię i duś na wolnym ogniu przez 15 minut, przewracając ryby na drugą stronę co pewien czas.
- Pstrągi podawaj polane sosem i posypane posiekaną wzdłuż dymką.
Przepis zaczerpnięty z "Podróże kulinarne. Kuchnia Karaibska. Tradycyjne smaki i potrawy" Rzeczpospolita
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz