niedziela, 8 czerwca 2014

Pstrąg z mango i imbirem

Pstrąg z mango i imbirem

słodko, pikantnie, po karaibsku



W wyniku fuzji wpływów kuchni trzech kontynentów - Azji, Europy oraz Afryki powstała niezwykła tradycja kuchni charakterystycznej dla obszaru Wysp Morza Karaibskiego. Kuchnia indiańska, została wzbogaca przez przybyszy z wielu stron świata, wiele możemy z niej odnaleźć z kuchni chińskiej, czy indyjskiej. Pomimo wielu wspólnych elementów każda z wysp wykształciła oddzielny i własny styl przyrządzania potraw. Typowe dla tego regionu są potrawy z ryb i owoców morza, których w tamtym regionie nie brakuje, ale także wykorzystanie do ich sporządzenia owoców i mleczka kokosowego. Słodycz mango zestawiona z mięsem ryby, czy jakimkolwiek innym nikogo na Karaibach nie zaskoczy. Za to europejskie kubki smakowe pomysłowość kuchni karaibskiej z pewnością wyda się wyjątkowa. Ryby, tak jak z resztą każdy inny rodzaj mięsa najczęściej się grilluje i to od czasów zamierzchłych. Warto tu wspomnieć, że tak popularny obecnie grill pochodzi właśnie z tych obszarów i był wynalazkiem ludów Arawaków, drugą grubą obok Karaibów zamieszkującą ten teren. 




Składniki dla 2 osób:
  • 2 pstrągi, oprawione
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
  • 1 średnio mango, grubo posiekane
  • 2 ząbki czosnku, zmiażdżone
  • 1 łyżeczka świeżego estragonu, drobno posiekanego
  • 1 średnia cebula, drobno posiekana
  • 2 średnie pomidory bez skóry, pokrojone
  • 2 łyżki świeżego imbiru, startego
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 1/2 szklanki bulionu rybnego
  • 50 g masła
  • 2 dymki, pokrojone w długie paski



Przygotowanie:

  1. Na płaskim talerzu przesiej mąkę z solą i pieprzem. Obtocz ryby w powstałej panierce, ewentualnie strzep jej nadmiar. 
  2. W blenderze zmiksuj mang, czosnek, estragon, cebulę, pomidory, imbir, cukier oraz bulion rybny. 
  3. Na dużej patelni o grubym dnie rozpuść masło. Smaż ryby  przez około 6 minut, co jakiś czas przewracając na drugą stronię i przyciskając rybę płaską łopatką. Usmażone pstrągi odstaw w ciepłe miejsce.
  4. Na tą samą patelnie przelej przygotowany wcześniej sos, wymieszaj go z tłuszcze z patelni i doprowadź całość do wrzenia. Podgrzewaj bez przykrycia przez kolejne 2 minuty. włóż na patelnie pstrągi i pokryj je sosem. Przykryj patelnię i duś na wolnym ogniu przez 15 minut, przewracając ryby na drugą stronę co pewien czas.
  5. Pstrągi podawaj polane sosem i posypane posiekaną wzdłuż dymką. 



Przepis zaczerpnięty z "Podróże kulinarne. Kuchnia Karaibska. Tradycyjne smaki i potrawy" Rzeczpospolita


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz