poniedziałek, 9 czerwca 2014

Jabłka z rodzynkami

Jabłka z rodzynkami

- proste, szybkie, idealna słodycz dla dzieci


Słoiki, wszędzie słoiki. O ile zawierają przetwory, dżemy, grzybki i ogórki jest jeszcze w miarę bezpiecznie. Za nimi jednak w spiżarni na półkach znajdują się słoje wypełnione produktami rozmaitej treści, często z dużą ilością chemii. Wiadomo, ma zabezpieczać żywność i wydłużać jej żywotność. Czasami, rzeczywiście nie da się inaczej - takie czasy. Jednakże, kiedy indziej, przy odrobinie czasu, w wolnej chwili i chęci, możemy stworzyć bardzo proste w wykonaniu smaczne desery dla naszych nas samych jak i najmłodszych. Polska jest krajem pomysłowych ludzi, w czasach byłego ustroju politycznego, trudno było o cokolwiek, wyobraźnia zatem grała pierwsze skrzypce. A to jeden z przykładów, może ktoś z Was jeszcze pamięta deserki ręcznej roboty. Wspaniale nadają się do naleśników, lub jako owoce na deser dla malucha. Bez konserwantów, bez zbędnej chemii. 



Składniki:
  • 4 jabłka
  • garść rodzynek
  • ok 1/4 szklanki cukru
  • woda


Przygotowanie:
  1. Jabłka umyć, obrać i pokroić w dość drobną kostkę. Wrzucić do garnka zalać odrobiną wody i gotować do miękkości - około 20 minut.
  2. Pod koniec gotowania dosypać cukier do smaku i rodzynki.
  3. Wystudzić lub podawać na ciepło.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz