czwartek, 12 czerwca 2014

Kurczak z szynką po jamajsku

Kurczak z szynką

po jamajsku



Jamajka została odkryta przez Krzysztofa Kolumba w 1494 roku. Początkowo wyspa nazywana była Santiago. Pierwsi skolonizowali ją Hiszpanie. W 1655 roku, w ciągu dwóch dni została podbita przez Anglików. Dogodne warunki geograficzne terenu przyczyniły się do powstania wielu plantacji, na których pracowało wiele tysięcy niewolników z Afryki Zachodniej. Obecnie Jamajczycy stanowią ponad 90% społeczeństwa, w kraju osiedliło się także wielu Hindusów, Chińczyków, Brytyjczyków oraz Arabów. Ze względu na historię Jamajki, tamtejsza kuchnia obejmuje mieszankę najróżniejszych technik gotowania, smaków i przypraw. W potrawach jamajskich możemy odnaleźć zarówno smaku rdzennej ludności, ale także kuchni hiszpańskiej, brytyjskiej, afrykańskiej, indyjskiej oraz chińskiej. Ze względu na fakt, że wyspy karaibskie skupione są stosunkowo niedaleko siebie, kulinarne wpływy z sąsiednich wysp także zadomowiły się na Jamajce. Potrawy z innych kręgów światowych zostały dostosowane do lokalnych warunków i dostępnych produktów, przez zyskały swój niepowtarzalny smak. Na Jamajce niezwykle popularne są dania jak curry z jagnięciny, smażone pierogi, ackee and saltfish (danei narodowe), a także słynny jerk, czy ryż z fasolą. Podobnie jak w innych kuchniach karaibskiego kręgu dodawanie owoców do mięsa, jest czymś naturalnym. Początkowo, przyznam, podeszłam do tej idei z dużą rezerwą. Zupełnie niepotrzebnie, Jamajczycy wiedzą doskonale, co robią. Kurczak z szynką po jamajsku z dodatkiem wielu owoców, to jedno z lepszych curry, jakich miałam okazję spróbować. Ma słodko-rześki i pikantny smak. Trudno było zanotować moment, kiedy zniknął z talerza.



Składniki:
  • 50 g masła
  • 4 filety z piersi kurczaka, pokrojone w kostkę 3x3 cm
  • 1 średnia cebula, drobno posiekana
  • 1 łyżka curry w proszku
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 100 g szynki, pokrojonej w kostkę
  • 1 jabłko, grubo pokrojone
  • 1 duży pomidor, obrany pozbawiony gniazd nasiennych, grubo pokrojony
  • 1 średni mango, grubo pokrojone
  • 1 duża puszka mleczka kokosowego
  • 1 łyżka soku cytrynowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego



Przygotowanie:
  1. Na dużej patelni o grubym dnie rozpuść masło i usmaż kurczaka. Dodaj cebulę i podgrzewaj aż cebula zmięknie.
  2. Dosyp przyprawy: curry, cynamon, kardamon oraz gałkę muszkatołową. Podgrzewaj mieszając przez 1 minutę. Dodaj szynkę, jabłko, mango oraz pomidory. Wlej mleczko kokosowe oraz sok cytrynowy. Dopraw solą do smaku. Duś pod przykryciem przez około 40 minut, od czasu do czasu zamieszaj.
  3. Dolej jogurt i wymieszaj, ale nie doprowadzaj do wrzenia. Podawaj potrawę z białym ryżem udekorowanym liściem kolendry.


Przepis zaczerpnięty z "Podróże kulinarne. Kuchnia Karaibska. Tradycyjne smaki i potrawy" Rzeczpospolita

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz