sobota, 7 czerwca 2014

Rabarberkaka

Rabarberkaka

- szwedzkie ciasto z rabarbarem  


Im bardziej kulinarnie odkrywam Szwecję, tym bardziej utwierdzam się w przekonaniu, że ten kraj stanowi jedną z potęg cukierniczych w Europie. Jeszcze większą sympatią w tym aspekcie można darzyć Skandynawów, ze względu na fakt, że słodkości w ich wykonaniu są w większości tak proste i jednocześnie miłe w odbiorze jak meble Ikea. Rabarbar to jedna z nielicznych roślin, która ceni sobie klimaty chłodniejszy nad ciepły. Szwedzi potrafią docenić smak rabarbaru. Idealnym na to przykładem jest to banalne w wykonaniu ciasto z rabarbarem. Wszakże to właśnie w prostocie tkwi najbardziej szczere piękno. Wiadomo - trzeba osłodzić sobie ciemne noce i długie  mroczne poranki.



Składniki:
  • pęczek rabarbaru (około  300 g)
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki cukru kryształ
  • 2/3 szklanki mąki
  • 50 g masła
  • cukier trzcinowy
Przygotowanie:
  1. Masło wstawiamy, a raczej nie wyjmujemy wcześniej z lodówki
  2. Rabarbar obieramy, kroimy na plasterki.
  3. Jajka ubijamy na puszystą masę z cukrem.
  4. Dodajemy powoli mąkę mieszając łyżką tak by piana nie siadła.
  5. Masę przelewamy do okrągłej formy (średnica 22 cm). Na to kładziemy rabarbar.
  6. Masło trzemy na wiórki i układamy na owocach*. 
  7. Całość posypujemy cukrem trzcinowym i wstawiamy do pieca na 40 minut do temperatury 170 stopni.

* żeby powstały wiórki można użyć łopatki do krojenia sera albo obieraczki do warzyw.


Przepis zaczerpnięty zmodyfikowany Moje wypieki

Rabarbalove

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz