Rabarberkaka
- szwedzkie ciasto z rabarbarem
Im bardziej kulinarnie odkrywam Szwecję, tym bardziej utwierdzam się w przekonaniu, że ten kraj stanowi jedną z potęg cukierniczych w Europie. Jeszcze większą sympatią w tym aspekcie można darzyć Skandynawów, ze względu na fakt, że słodkości w ich wykonaniu są w większości tak proste i jednocześnie miłe w odbiorze jak meble Ikea. Rabarbar to jedna z nielicznych roślin, która ceni sobie klimaty chłodniejszy nad ciepły. Szwedzi potrafią docenić smak rabarbaru. Idealnym na to przykładem jest to banalne w wykonaniu ciasto z rabarbarem. Wszakże to właśnie w prostocie tkwi najbardziej szczere piękno. Wiadomo - trzeba osłodzić sobie ciemne noce i długie mroczne poranki.
Składniki:
- pęczek rabarbaru (około 300 g)
- 2 jajka
- 1/2 szklanki cukru kryształ
- 2/3 szklanki mąki
- 50 g masła
- cukier trzcinowy
- Masło wstawiamy, a raczej nie wyjmujemy wcześniej z lodówki
- Rabarbar obieramy, kroimy na plasterki.
- Jajka ubijamy na puszystą masę z cukrem.
- Dodajemy powoli mąkę mieszając łyżką tak by piana nie siadła.
- Masę przelewamy do okrągłej formy (średnica 22 cm). Na to kładziemy rabarbar.
- Masło trzemy na wiórki i układamy na owocach*.
- Całość posypujemy cukrem trzcinowym i wstawiamy do pieca na 40 minut do temperatury 170 stopni.
* żeby powstały wiórki można użyć łopatki do krojenia sera albo obieraczki do warzyw.
Przepis zaczerpnięty zmodyfikowany Moje wypieki
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz