piątek, 13 czerwca 2014

Kimchi jjigae - koreańska zupa

Kimchi jjigae

- korańska zupa na bazie kimchi


Kimchi jjigae to pikantna zupa, która jest bardzo popularna w Korei. Jej podstawowym składnikiem jest kimchi, ponadto do zupy dodaje się jeszcze rozmaite warzywa, tofu, czy też owoce morza, czy wieprzowinę. Wszystkie inne składniki poza samym kimchi są zazwyczaj uzależnione od osobistych preferencji. Danie jest podawane w Korei najczęściej z miską ryżu oraz surowym jajkiem rozbijanym do zupy. Zupę kimchi częściej gotuje się w zaciszu domowym z wykorzystaniem wcześniej przygotowanego i sfermentowanego kimchi. Smak takiej zupy jest znacznie silniejszy, niż ten dostępny w miejscach publicznych, zawiera także więcej "dobrych" bakterii, które występują m.in. w jogurtach. Podobnie, jak wiele innych koreańskich posiłków, kimchi jigae zwykle spożywane jest przy większej ilości zebranych osób, miejsce kamiennego garnka z zupą przypada na środek ławy i towarzyszą je najróżniejsze przystawki i ryż. Obecnie występują najróżniejsze odmiany zupy kimchi - na przykład chamchi kimchi jjigae - czyli zupa z dodatkiem tuńczyka z puszki - ten rodzaj potrawy często jest określany jako piknikowy, gdyż jej przygotowanie jest bardzo łatwe do wykonania; budae jjigae -w tym przypadku następuje wymieszanie najróżniejszych składników, w tym makaronu, tunczyka, warzyw. Co ciekawe, samo słowo "budae" oznacza jednostkę wojskową w  Korei i nawiązuję do historii powstania tej odmiany. Była popularna wśród żółnierzy, którzy do podstawowego kimchi jjigae dodawali wszystkie resztki, jakie aktualnie mieli na stanie. Nasze kimchi jjigae zawiera odrobinę wieprzowiny oraz warzywa, zupa jest w smaku ostro-kwaśna, czasami bywa nazywana koreańskim kapuśniakiem. Jest bardzo ciekawa w smaku. Warto spróbować!




Składniki dla 2-3 osób:
  • 3 szklanki bulionu warzywnego
  • 1 szklanka kimchi (przepis znajdziesz tutaj)
  • kilka plastrów wędzonego boczku
  • 1 cebula, pokrojona w talarki
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 4 suszone grzyby shiitake, zalane wrzątkiem, pokrojone w paseczki
  • 1 ząbek czosnku, posiekany
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 2 cebulki dymki, posiekane
  • 1 marchewka pokrojona, w słupki
  • czarny sezam
  • liście kolendry do przybrania
  • 150 g tofu (pominęłam)



Przygotowanie:

  1. Na patelni z dodatkiem 1 łyżki oleju sezamowego podsmaż plasterki boczku wraz z cebulą i czosnkiem. 
  2. Grzyby shiitake namocz w gorącej wodzie, kiedy zmiękną pokrój je na cienkie paseczki.
  3. Do gotującego się bulionu warzywnego dodaj szklankę wcześniej przygotowanego kimchi., sos sojowy, oraz pozostałą łyżkę oleju sezamowego. Doprowadź całość do wrzenia.
  4. Do wywaru dodaj mieszankę z patelni oraz grzyby shiitake. Gotuj od czasu do czasu mieszając jeszcze przez blisko 5 minut. Pod koniec gotowania dodaj ewentualnie tofu.
  5. Rozlej zupę do misek, przybierz marchewką, siekaną dymką oraz kolendrą. Całość posyp ziarnami czarnego sezamu. Podawaj gorące.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz