niedziela, 22 czerwca 2014

Masło domowej roboty

Masło

- domowej roboty najlepsze



Czasami bywają takie dni, gdy wszystko idzie po grudzie. Kolejny tydzień zbieram się do zrobienia lodów. Niestety pogoda lub stan zdrowia nie pozwala na wytworzenie zimnej rozkoszy. Ponieważ śmietanka stać wieczność nie może coś było trzeba z nią zrobić. Tak powstało... masło. Historia masła prowadzi nas w rejony Euroazji 3,5 tysiąca lat p.n.e. do ludów koczowniczych. Sam tłuszcz pojawia się w różnych okresach czasu. Jest wyrabiany głównie metodą domową przez ubijanie specjalnie odstanej śmietany. Pierwsza masowa produkcja masła ruszyła w Manchesterze pod koniec XIX wieku. Ciekawostką jest to że maselnice były używane w naszym kraju do początków XX wieku. Jedne z powieści twierdzi, że masło w formie klarowanej wywodzi się z Indii. Podobnież  masło ghee było typowym artykułem handlu I wieku n.e. w rejonie Morza Arabskiego. Do dzisiaj ghee jest symbolem czystości  i ofiarą dla bogów. Masło występowało także w krajach arabskich od zamierzchłych czasów i było wyrabianie z mleka koziego. Dzisiaj masło kupujemy gotowe w sklepie, ale warto chociażby z ciekawości przygotować je samemu.




Składniki:
  • duże opakowanie śmietanki 30% (200 g)

Przygotowanie:
  1. Zimną śmietankę wlewamy do miski lub wysokiego naczynia i ubijamy. Najpierw powstanie bita śmietana. Potem małe grudki. Wtedy należy zmniejszyć obroty miksera. Grudki zaczną robić się większe a na dnie miski zostanie "woda". Tą należy w miarę jej powstawania odlewać.
  2. Gdy grudki będą duże rozcieramy je łyżką i łączymy razem w kulkę. Odcedzamy resztę serwatki. 
  3. Masło wstawiamy do lodówki.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz