Kimchi bokkeumbap
- smażony ryż po koreańsku
Kimchi Bokkeumbap to kolejne popularne koreańskie danie przyrządzane z kimchi. Jest to ryż smażony z kimchi z kilkoma innymi składnikami. Popularne dodatki w tym przypadku to rozmaite warzywa, jajko, boczek i inne rodzaje wieprzowiny, drób, czy wodorosty. Nazwa potrawy nie oznacza nic innego jak "kimchi z ryżem". Kimchi bokkeumbap jest tanie i łatwe do przygotowania w krótkim okresie czasu, to jest bardzo popularne wśród samodzielnie mieszkających studentów, których nie stać na droższe posiłki. Ponadto, potrawa jest powszechna we wszelkich jadalniach, czy barach typu bistro. Samo danie jest pikantne, często poprzedzone jest miską łagodnej ciepłej zupy. Popularność kimchi bokkeumbap znajduje odzwierciedlenie także w południowo-koreańskiej popkulturze. Znany wokalista lat '80 Byeon Jin-sub w piosence o tytule "Życzenia" śpiewał, że idealna dziewczyna to, ta, która potrafi dobrze przyrządzić kimchi bokkeumbap. W końcu nie bez powodu jest stwierdzenie, że do serca mężczyzny, kobieta powinna trafiać właśnie przez żołądek.
Składniki dla 2-3 osób:
- 100 g ryżu, ugotowanego
- 1 pierś kurczaka, pokrojonego w kostkę
- 1 szklanka gotowego kimchi (przepis znajdziesz tutaj)
- 2 cebulę dymki, pokrojone w talarki
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 2-3 jajka sadzone
- 1 łyżka ziaren czarnego sezamu, do posypania
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Pierś kurczaka pokrój w kostkę. Zamarynuj ją w sosie sojowym i usmaż na jednej łyżce oleju sezamowego.
- Zdejmij kurczaka z patelni i odstaw. Na pozostałym oleju usmaż ugotowany ryż z dodatkiem pokrojonej białej części dymki. Dodaj do ryżu kimchi i mieszaj aż składniki równomiernie się pokryją.
- Dołóż do patelni usmażonego chwilę wcześniej kurczaka i smaż mieszając energicznie jeszcze przez chwilę. Dopraw solą i pieprzem do smaku. W tym czasie przygotuj jajka sadzone.
- Wyłóż kimchi bokkeumbap na talerze, posyp zieloną częścią dymki i ziarnami czarnego sezamu. Na ryż wyłóż jajko sadzone, podawaj od razu. Jeżeli jeszcze masz trochę samego kimchi w zanadrzu, może obok dołożyć, aby pełniło formę surówki.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz