niedziela, 1 czerwca 2014

Ciastka biszkoptowe

Biszkopty

dobre dla małej rączki



Moje dziecko je ciągle. Od godziny ósmej rano do ósmej wieczorem. Jak nie parówki to biszkopty. Jako, że pierwszych nie wytworzę, spróbowałam zrobić biszkopty. Ciasto biszkoptowe pochodzi, dawniej nazywane biszkoktem, pochodzi od łacińskiego słowa bis coctus - co oznacza "dwa razy pieczony".  Jest to jedne z najlżejszych ciast, przyrządzany jest na bazie jak z niewielkim dodatkiem mąki pszennej oraz cukru. Biszkopt zazwyczaj pełni funkcję podstawy tortów lub ciast z galaretką. Występuje także w postaci małych babeczek wypiekanych w specjalnych foremkach. Najwcześniejszy zachowany przepis na biszkopt pochodzi z książki kucharskiej The English Huswife, Containing the Inward and Outward Virtues Which Ought to Be in a Complete Woman , autorstwa Gervase Markham, z 1615 roku. Dzisiejszą sztukę cukierniczą trudno sobie wyobrazić bez istnienia biszkoptu. Warto wspomnieć, opisując ten ciast, że biszkopty uważane są za pierwsze ciasta, które nie są wypiekane na bazie drożdży. Ze względu, że ciasto było przygotowywane dla mojego małego gnoma, jego wielkość musiała być odpowiednio dostosowana dla małej, żądnej ciastek rączki.



Składniki:
  • 4 jajka
  • 5 łyżek cukru
  • 1/2 szklanki mąki

Przygotowanie:
  1. Białka oddzielamy od żółtek  i ubijamy z cukrem na sztywną pianę.
  2. Powoli dodajemy żółtka i mieszamy łyżką.
  3. Na końcu dosypujemy mąkę.
  4. Wykładamy łyżką na papier do pieczenia zachowując niewielkie odstępy.
  5. Pieczemy w temperaturze 80 stopni około 9 minut aż się zarumienią.

Smacznego!

1 komentarz: