wtorek, 17 czerwca 2014

Zupa z botwinki

Botwinka

-smak lata-



Botwinka jest jedną z tych zup, którą trzeba jeść teraz, bo za chwilę okazji nie będzie. Podobni jak zupa szczawiowa, jest zupą sezonową. Głównym składnikiem potrawy jest oczywiście botwina - czyli młode liście i korzenie buraka ćwikłowego. Do zupy często dodaje się śmietanę, ale niekiedy także dostępne w tym samym sezonie młode ziemniaki, czy też jajka lub świeżo siekany szczypiorek. Zupa przygotowywana jest wyłącznie wiosną, ponieważ wtedy liście buraka są miękkie i delikatne, a korzeń stosunkowo mały. W tym czasie także, liście botwiny mają najwięcej smaku i aromatu. Botwinka często podawana jest nie tylko w wersji na ciepło, ale także w formie chłodnika. W zależności od temperatury na zewnątrz i wewnętrznych upodobań dzisiaj na obiad zupa z botwinki. Delikatna, a jednak bardzo smaczna i pożywna.




Składniki: 
  • 2 pęczki botwinki
  • 2 l wywaru (z nóżki kurczaka ewentualnie kostki rosołowej)*
  • sok z cytryny
  • łyżka masła
  • łyżka mąki
  • małe opakowanie śmietany (200 ml)
  • sól, pieprz


Przygotowanie:
  1. Gotujemy wywar z mięsa. 
  2. Botwinkę dokładnie myjemy i kroimy. Listki powinny być pokrojone drobno chyba że ktoś lubi długie glony. Buraki obieramy.
  3. Warzywo wkładamy do garnka zalewamy 2 kubkami wywaru.
  4. Dodajemy sól, masło i sok z cytryny. Gotujemy około 20 minut.
  5. Buraki wlewamy do reszty zupy i nadal gotujemy.
  6. Do śmietany dosypujemy mąkę i mieszamy. Taką masę wlewamy do gotującej się zupy. Przyprawiamy do smaku.
  7. Najlepiej smakuje z jajkiem na twardo.

Przepis zaczerpnięty - zmodyfikowany z książki "Kuchnia Domowa" Macieja Kuronia, Wydawnictwo Arystoteles

* wywar - ugotowałam nóżkę kurzą w 2 l wody.Sam Maciej Kuroń daje możliwość użycia kostki rosołowej.

Smacznego!

1 komentarz:

  1. Uwielbiam botwinkę... Przyznam, że gotuję ją z przepisu mojej mamy, a smakuje zupełnie inaczej ... Twoja zapowiada się przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń