Botwinka
-smak lata-
Botwinka jest jedną z tych zup, którą trzeba jeść teraz, bo za chwilę okazji nie będzie. Podobni jak zupa szczawiowa, jest zupą sezonową. Głównym składnikiem potrawy jest oczywiście botwina - czyli młode liście i korzenie buraka ćwikłowego. Do zupy często dodaje się śmietanę, ale niekiedy także dostępne w tym samym sezonie młode ziemniaki, czy też jajka lub świeżo siekany szczypiorek. Zupa przygotowywana jest wyłącznie wiosną, ponieważ wtedy liście buraka są miękkie i delikatne, a korzeń stosunkowo mały. W tym czasie także, liście botwiny mają najwięcej smaku i aromatu. Botwinka często podawana jest nie tylko w wersji na ciepło, ale także w formie chłodnika. W zależności od temperatury na zewnątrz i wewnętrznych upodobań dzisiaj na obiad zupa z botwinki. Delikatna, a jednak bardzo smaczna i pożywna.
- 2 pęczki botwinki
- 2 l wywaru (z nóżki kurczaka ewentualnie kostki rosołowej)*
- sok z cytryny
- łyżka masła
- łyżka mąki
- małe opakowanie śmietany (200 ml)
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Gotujemy wywar z mięsa.
- Botwinkę dokładnie myjemy i kroimy. Listki powinny być pokrojone drobno chyba że ktoś lubi długie glony. Buraki obieramy.
- Warzywo wkładamy do garnka zalewamy 2 kubkami wywaru.
- Dodajemy sól, masło i sok z cytryny. Gotujemy około 20 minut.
- Buraki wlewamy do reszty zupy i nadal gotujemy.
- Do śmietany dosypujemy mąkę i mieszamy. Taką masę wlewamy do gotującej się zupy. Przyprawiamy do smaku.
- Najlepiej smakuje z jajkiem na twardo.
Przepis zaczerpnięty - zmodyfikowany z książki "Kuchnia Domowa" Macieja Kuronia, Wydawnictwo Arystoteles
* wywar - ugotowałam nóżkę kurzą w 2 l wody.Sam Maciej Kuroń daje możliwość użycia kostki rosołowej.
Smacznego!
Uwielbiam botwinkę... Przyznam, że gotuję ją z przepisu mojej mamy, a smakuje zupełnie inaczej ... Twoja zapowiada się przepysznie :)
OdpowiedzUsuń