niedziela, 15 czerwca 2014

Tort śmietanowy z truskawkami

Tort śmietanowy z truskawkami

- z ziemi włoskiej na cały świat


Tort, jak żadne inne ciasto jest idealnym przykładem wykwintnego deseru na specjalne okazje. Podstawą tortu jest ciasto, najczęściej biszkoptowe, przekładane masą i często nasączane alkoholem, czy też aromatem. Ozdobny wierzch często pokryty jest polewą lub masą śmietanową. Tyle tytułem wstępu.  Ojczyzną tortów najprawdopodobniej są Włochy. W Polsce torty pojawiły się po raz pierwszy na dworze królowej Bony. To, co charakteryzuje tort, to bogate zdobienie - polewa, lukier, czekoladowe listki, posypki, kawowe ziarna, róże, figurki z cukru, galaretki, świeże owoce lub kandyzowane - wszystkie chwyty są tu dozwolone. Najczęściej tort jest okrągły, jednakże coraz częściej przybiera on rozmaite kształty, od prostokątnego, bo naprawdę fantazyjne figury. Ilu cukierników - tyle tortów, ten rodzaj deseru jak żaden inny pozwala uwolnić wszelkie pokłady wyobraźni. Najwięksi cukiernicy tego świata prześcigają się od dawien dawna w pomysłach na przygotowanie i zdobienie tortu na największe uroczystości. Obecnie częściej kupujemy torty niż przygotowujemy je osobiście - a szkoda. Pole do popisu jest ogromne. Z okazji 60 urodziny taty, postanowiłam przygotować tort samodzielnie od podstaw.  Wyszedł bardzo smaczny, a miłe zaskoczenie jubilata było bezcenne! Od urodzin minął już tydzień, a tort wspominany jest do dzisiaj. 



Składniki:

Biszkopt:
  • 6 jajek, oddzielone żółtka od białek
  • 2 szklanki cukru pudru
  • 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 2/3 szklanki mąki ziemniaczanej

Masa:
  • 250g  sera mascarpone (1 opakowanie)
  • 500 ml śmietany kremówki do 30-36%, dobrze schłodzonej
  • 2 opakowania cukru wanilinowego

Przełożenie: 
  • truskawki, umyte, pozbawione szypułek, pokrojone w plasterki

Nasączenie:
  • 2-3 łyżki wiśniówki
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 4 łyżki wody lub herbaty

Dekoracja: 
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 3 truskawki
  • kilka plasterków karamoboli
  • posypka lukrowa (opcjonalnie)
  • prażone płatki migdałów
Proporcje dostosowane do tortownicy o średnicy 24 cm


Przygotowanie:
  1. Przygotuj ciasto na biszkopt: 1 szklankę cukru pudru utrzyj z żółtkami - tak aby masa była gęsta i puszysta przez około 7-8 minut. Drugą szklankę cukru pudru ubij z białkami na lśniącą w miarę gęstą masę także przez blisko 8 minut.
  2. Dokładnie przesiej mąkę pszenną z ziemniaczaną. Wymieszaj aby obie mąki jednolicie się połączyły.
  3. W dużej misce połącz masę z żółtek i białek delikatnie przy pomocy szpatułki. Przesiej do miski 1/3 mąki i bardzo delikatnie rozmieszaj szpatułką, tak aby nie zniszczyć ubitej piany. Wsyp kolejną 1/3 ilości mąki i powtórz proces, to samo wykonaj z pozostałą mąką.
  4. Wysmaruj dokładnie tortownicę masłem i posyp otrębami lub bułką tartą. Przygotowaną masę przelej do tortownicy i ewentualnie wyrównaj brzeg. Piecz przez 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Po wystudzeniu  przekrój ciasto tak aby powstały 3 blaty.
  5. Przygotuj przełożenie:  zimną śmietankę ubij na sztywną pianę z cukrem wanilinowym. Delikatnymi ruchami wymieszaj ją z serkiem mascarpone.
  6. Przygotuj nasączenie poprzez energiczne wymieszanie wszystkich składników ze sobą.
  7. Na pierwszy blat ciasta wyłóż truskawki, skrop całość 1/2 nasączenia.  Przełóż masą i nałóż na wierzch drugi blat. Czynność powtórz z kolejnym blatem. Przykryj wierzch ostatnim blatem i całość pokryj masą śmietankową.
  8. Bok tortu obłóż dłonią prażonymi płatkami migdałów. Udekoruj wierzch owocami i roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą.
  9. Wstaw tort do lodówki na 3-4 godziny, aby się dobrze schłodził. Krój za pomocą noża maczanego w wodzie.




Przepis zaczerpnięty - zmodyfikowany Kwestia Smaku

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz