wtorek, 8 lipca 2014

Nawabi biryani

Nawabi biryani

- indyjski ryż z ziemniakami w miętowym sosie masala


Biryani stanowi klasyczne danie kuchni indyjskiej, a ściślej obejmując kuchni mogolskiej, typowej zwłaszcza dla północnych terenów Indii. Nazwa pochodzi od perskiego słowa beryā(n), co oznacza "pieczony". Birynai najczęściej powstaje poprzez  zapiekanie w szczelnie zamkniętym garnku na przemian ułożonych warstw ryżu i mięsa, z dodatkiem różnych kombinacji przypraw. W zależności od regionu lub miasta wytworzyły się różne style przyrządzania tej potrawy. Nawabi wywodzi się z języka arabskiego i oznacza mniej więcej "zastępczy". Nazwa Nawab jest stosowana głównie wśród ludności Azji Południowej, szczególnie w Bengalu. Dzisiaj przygotowaliśmy biryani w wersji wegetariańskiej, być może stąd pierwszy człon nazwy "nawabi" się odnosi. Zamiast mięsa - ziemniaki. Ryż jest delikatny w smaku i niezbyt jak na indyjską kuchnię pikantny. Miętowy sos masala sprawia jednak, że ryż nabiera bardziej zdecydowanego smaku. Danie swobodnie można jeść jako osobne danie, jednakże dla smakoszy mięsa warto potraktować nawabi biryani jako jedną z podawanych potraw.



Składniki 4-6 osób:
  • 2 łyżki masła (najlepiej ghi)
  • 2 cebule, pokrojone na grube plasterki
  • 2 ziemniaki, lekko obgotowane i pokrojone
  • 1 łyżeczka nasion kuminu
  • 200 g długoziarnistego ryżu
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka mrożonego groszku
Miętowy sos masala:
  • 1/2 szklanki liści świeżej kolendry i mięty, posiekanych
  • 2 długie zielone papryczki chilli, posiekane
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 1/2 łyżeczki przyprawy garam masala
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 puszka mleka kokosowego (400 ml)



Przygotowanie:
  1. Rozgrzej masło w dużym rondlu. Smaż cebulę i ziemniaki, stale mieszając, aż oba warzywa się nieco przyrumienią.
  2. Przygotuj sos miętowy masala: Zmiksuj w blenderze wszystkie składniki aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Zawartość sosu dodaj do rondla. Wsyp nasiona kuminu i smaż ciągle mieszając, aż zaczną wydzielać aromat. Dołóż ryż.
  3. Dolej wodę i gotuj przez 10 minut na wolnym ogniu, po przykryciem, w razie potrzeby dolej więcej wody. Zdejmij z ognia, wrzuć groszek i pozostaw potrawę na kolejne 10 minut, pod przykryciem. Podawaj na ciepło.


Przepis zaczerpnięty - zmodyfikowany z "Podróże kulinarne. Kuchnia Indyjska. Tradycyjne smaki i potrawy" Rzeczpospolita


Smacznego!

1 komentarz:

  1. Another kind of wordplay that's humorous is saying
    one phrase whenever you meananother.

    my blog post legal party pills (http://www.legaldrugsforsale.com/)

    OdpowiedzUsuń