czwartek, 25 kwietnia 2013

Sernik z Toblerone

Sernik z Toblerone

- podróż do Szwajcarii królowej czekolad


Czekolada Toblerone pochodzi ze Szwajcarii, a jej trójkątny kształt ma przypominać szczyty Materhon w Alpach Pienińskich. Receptura powstała w Bernie w 1908 roku, a nazwa wywodzi się od autora Theodora Toblera oraz włoskiego torrone (rodzaj nugatu). Najczęściej spotykamy baton zawierający miód, nugat i migdały. Obecnie można także spotkać Toblerone mleczną lub gorzką.  


  

Składniki:
Ciasto:
  • 80 g masła
  • 1/4 szklanki mielonych migdałów
  • 1 szklanka ciasteczek czekoladowych (użyłam połowę opakowania)

Masa:
  • 500g serka typu philadelfia
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki kremówki
  • 200g czekolady Toblerone

Przygotowanie:
  1. Masło roztapiamy, chłodzimy. Ciasteczka kruszymy na drobny pył. W miseczce łączymy ciasteczka, zmielone migdały i masło. Tak wyrobioną masą wylepiamy dno tortownicy (około 20 cm). Blachę wkładamy do lodówki.


  2. Czekoladę roztapiamy w rondlu metodą wodnej kąpieli. Studzimy.
  3. Serek ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy schłodzoną czekoladę i kremówkę mieszamy na jednolitą masę. Wylewamy na spód z ciasteczek.
  4. Całość wstawiamy na noc do lodówki.


Uwagi: dno tortownicy wyłożyłam folią aluminiową w ten sposób łatwiej było wyjąć ciasto i nie przylepiło się do blachy. Ciasteczka czekoladowe Solidarności rozkruszają się same w palcach.

Ciasto należy do tych bardzo, bardzo słodkich. Spód przynajmniej mi trochę podciekał więc tort należy szybko zjeść.

Smacznego!


Przepis zaczerpnięty z: Kuchnia Agaty

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz