niedziela, 21 kwietnia 2013

Oyaku donburi

Kurczak i jajko na ryżu 

- oyaku donburi



Oyakodon dosłownie oznacza "rodzic-i-dziecko donburi". Oyaku donburi to danie oparte o miskę ryżu z cienkimi plasterkami kurczaka, jajkiem z dodatkiem innych składników, np. cebulą. Nazwa dania, pochodzi z poetyckiej refleksji, wynikającej z faktu, że zarówno kurczak i jajko są serwowane w tej potrawie. Sos dania zależny jest od pory roku, dostępnych składników oraz regionu Japonii. . Typowy sos składa się z dashi przyprawionego sosem sojowym, mirin i cukrem. Oaku donburi posiada również kuzynów - dań opartych o zasadę "rodzic i dziecko". Tanindon - oznacza miskę nieznajomego, przygotowuję się w identyczny sposób co oyakodon, jedynie kurczaka zastępują plasterki wołowiny. Przygotowuje się także odmianę rybną - opartą o łososia i ikrę. Danie jest łatwe i szybkie w przygotowaniu. Problemem natomiast są mniej dostępne na rynku polskim składniki.


Składniki:
  • 4 grzyby shiitake - suszone lub świeże
  • 1/2 szklanki dashi (125 ml)
  • 1/4 szklanki sosu sojowego (60 ml)
  • 2 łyżki octu ryżowego (w oryginale mirin)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 100 g filetów piersi z kurczaka (może być jedna większa pierś), pokrojonych na cienkie plasterki
  • 1 por (200 g), pokrojony na cienkie plasterki
  • 4 jajka, lekko roztrzepane
  • 200 -250 g białego ryżu (najlepiej koshihikari)
  • 2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku

Przygotowanie:
  1. Jeżeli używasz suszonych shiitake umieść je w żaroodpornej małej misce i zalej wrzątkiem i odstaw na ok. 15 minut aby zmiękły. Jeżeli surowych od razu usuń trzonki i przepołów kapelusze.

  2. Na dużej patelni doprowadź do wrzenia dashi, sos sojowy, ocet i cukier. Dodaj kurczaka, pora i grzyby. Gotuj pod przykryciem aż kurczak zmięknie - około 3 minut.

  3. Wlej na patelnie  roztrzepane jajka. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez 2 minuty.

  4. Ugotuj ryż i nałóż go do misek, na to rozłóż mieszankę z kurczakiem i posyp po wierzchu szczypiorkiem.



Przepis zaczerpnięty - zmodyfikowany z "Podróże kulinarne. Kuchnia Japońska. Tradycyjne smaki i potrawy" Rzeczpospolita

Przydatne informacje: Grzyby shiitake i dashi zakupiłam w sieci, w sklepie specjalizującym się w sprzedaży spożywczych produktów azjatyckich.


Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz