Kurczak i jajko na ryżu
- oyaku donburi
Oyakodon dosłownie oznacza "rodzic-i-dziecko donburi". Oyaku donburi to danie oparte o miskę ryżu z cienkimi plasterkami kurczaka, jajkiem z dodatkiem innych składników, np. cebulą. Nazwa dania, pochodzi z poetyckiej refleksji, wynikającej z faktu, że zarówno kurczak i jajko są serwowane w tej potrawie. Sos dania zależny jest od pory roku, dostępnych składników oraz regionu Japonii. . Typowy sos składa się z dashi przyprawionego sosem sojowym, mirin i cukrem. Oaku donburi posiada również kuzynów - dań opartych o zasadę "rodzic i dziecko". Tanindon - oznacza miskę nieznajomego, przygotowuję się w identyczny sposób co oyakodon, jedynie kurczaka zastępują plasterki wołowiny. Przygotowuje się także odmianę rybną - opartą o łososia i ikrę. Danie jest łatwe i szybkie w przygotowaniu. Problemem natomiast są mniej dostępne na rynku polskim składniki.
Składniki:
- 4 grzyby shiitake - suszone lub świeże
- 1/2 szklanki dashi (125 ml)
- 1/4 szklanki sosu sojowego (60 ml)
- 2 łyżki octu ryżowego (w oryginale mirin)
- 1 łyżeczka cukru
- 100 g filetów piersi z kurczaka (może być jedna większa pierś), pokrojonych na cienkie plasterki
- 1 por (200 g), pokrojony na cienkie plasterki
- 4 jajka, lekko roztrzepane
- 200 -250 g białego ryżu (najlepiej koshihikari)
- 2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku
Przygotowanie:
- Jeżeli używasz suszonych shiitake umieść je w żaroodpornej małej misce i zalej wrzątkiem i odstaw na ok. 15 minut aby zmiękły. Jeżeli surowych od razu usuń trzonki i przepołów kapelusze.
- Na dużej patelni doprowadź do wrzenia dashi, sos sojowy, ocet i cukier. Dodaj kurczaka, pora i grzyby. Gotuj pod przykryciem aż kurczak zmięknie - około 3 minut.
- Wlej na patelnie roztrzepane jajka. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez 2 minuty.
- Ugotuj ryż i nałóż go do misek, na to rozłóż mieszankę z kurczakiem i posyp po wierzchu szczypiorkiem.
Przepis zaczerpnięty - zmodyfikowany z "Podróże kulinarne. Kuchnia Japońska. Tradycyjne smaki i potrawy" Rzeczpospolita
Przydatne informacje: Grzyby shiitake i dashi zakupiłam w sieci, w sklepie specjalizującym się w sprzedaży spożywczych produktów azjatyckich.
Przydatne informacje: Grzyby shiitake i dashi zakupiłam w sieci, w sklepie specjalizującym się w sprzedaży spożywczych produktów azjatyckich.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz