niedziela, 21 kwietnia 2013

Zupa z tofu i kasztanami wodnymi

Zupa z tofu i kasztanami wodnymi

- a także grzybami shiitake i makaronem udon



Japonia to kraj, w którym zupy są bardzo cenionym daniem. Bazę bulionu stanowi bulion dashi, sos sojowy oraz mirin. Najczęściej dodaje się makaron udon - chyba najbardziej znany japoński makaron wykonany z mąki pszennej i charakteryzujący się swoją tęgością. Najczęściej do zupy dodawana jest drobno posiekana szalotka, krewetki, ryby w cieście, czy inne mięso. Smak bulionu oraz dodatki różnią się w zależności od regionu. Ciemno-brązowy bulion, oparty na ciemnym sosie sojowym stosowany jest we wschodniej części Japonii, jasnego sosu sojowego w bulionie używa się na zachodzie Japonii.  Trend ciemnego i jasnego bulionu stosowany jest także jeżeli chodzi o zupy typu instant. W tym przepisie oparłam się o jasny sos sojowy. Do bulionu dodałam trzy podstawowe  składniki poza makaronem udon: tofu, kasztany wodne oraz grzyby shiitake. Tofu  trafiło do Japonii z Chin dopiero w drugim tysiącleciu n.e.. Japońskie tofu jest bardziej tłuste od oryginalnego chińskiego. Więcej na temat samego tofu przedstawiłam w przepisie na chińskie sajgonki wegetariańskie. Kasztany wodne to bulwy ponikła słodkiego - byliny występującej na  tropikalnych terenach podmokłych Afryki, Azji, Australii i na wyspach Oceanii. Kasztany są cenionym składnikiem potraw orientalnych. Są lekko słodkawe w smaku i charakteryzują się trwała chrupkością pomimo obróbki termicznej. Grzyby shiitake to popularny gatunek hodowany w chińskich i japońskich szklarniach i na wolnym powietrzu. Twardziaki japońskie można spożywać w stanie świeżym, suszonym i marynowanym. Należy poddawać je krótkiej obróbce cieplnej, ponieważ szybko twardnieją pod wpływem wyższej temperatury. Grzyby są niezwykle popularne na świecie, mimo że rzadko spotykane w Polsce, ze względu na swoje właściwości lecznicze. Shiitake zmiejszają zawartość cholesterolu w organizmie i przeciwdziałają stwardnieniu tętnic. W Japonii od kilkuset lat stosuje się je do leczenia guzów, przeziębienia, chorób serca, wysokiego ciśnienia, chorób starczych, otyłości, a również problemów seksualnych! W latach 60 udowodniono  naukowo przeciwnowotworowe działanie shiitake. Coraz częściej wyciąg z twardziaka japońskiego stosuje się przy leczeniu nowotworów - grzyb zmniejsza toksyczne działanie leków na zdrowe komórki. Chyba właśnie odkryliśmy tajemnicę długowieczności Japończyków.

Składniki:
  • 10 grzybów shiitake pokrojonych w paseczki (użyłam w zalewie z puszki)
  • 20 kasztanów wodnych
  • 150 g tofu typu silky pokrojonego w kostkę
  • 1 mała łodyga selera naciowego
  • 1 1/2 litra wywaru z dashi (dwie łyżki dashi rozpuszczonego w wodzie)
  • 1 paczka makaronu udon (200 g)
  • 1 łyżka oleju sojowego (użyłam rzepakowego)
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 1 łyżka świeżo startego imbiru lub łyżeczka sproszkowanego
  • 1 łyżka jasnego sosu sojowego
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
 kasztany wodne, grzyby shiitake, makaron udon oraz tofu

Przygotowanie:
  1. Wlej 1,5 litra wody do garnka, dodaj dwie łyżki proszku dashi wymieszaj i zagotuj.
  2. Dodaj olej, cukier, sos sojowy, ocet ryżowy doprowadź bulion do wrzenia. Dodaj pokrojonego w krążki łodygę selera naciowego.
  3. Osusz tofu, dodaj do miseczki odrobię ciemnego sosu sojowego umocz tofu z każdej strony następnie obtocz w mączce kukurydzianej i usmaż szybko na patelni. Pozostałą mąkę i sos sojowy dolej do garnka.

4.   Dodaj grzyby shiitake, kasztany wodne, oraz tofu. Jeżeli zupa wydaje Ci się zbyt rzadka, możesz dodać mąki ziemniaczanej i doprowadzić do wrzenia. 

5.  Ugotuj makaron undon i rozłóż go w miseczkach. Rozlej zupę. Podawaj oprószone czarnym sezamem lub  drobno pokrojonym szczypiorkiem.



Przydatne informacje: Grzyby shiitake, dashi, kasztany wodne i makaron udon zakupiłam w sieci, w sklepie specjalizującym się w sprzedaży spożywczych produktów azjatyckich.


Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz