poniedziałek, 29 kwietnia 2013

Zupa z czerwonej soczewicy

Zupa z czerwonej soczewicy z chilli


- zdrowe i pożywne danie z rośliną o historycznym zabarwieniu



Chyba każdy pamięta jedną z baśni braci Grimm pt. Kopciuszek. Z jednej ze scen, macocha Kopciuszka pozwala iść dziewczynie na bal pod warunkiem wyłowienia wszystkich ziaren soczewicy z popiołu. Soczewica znana już jest z okresu neolitu. Nasiona tego warzywa strączkowego były podstawą wyżywienia w starożytnym Egipcie, starożytnej Grecji i starożytnym Rzymie. Turcja jest trzecim największym producentem soczewicy na świecie. Wraz z Kanadą, Indiami oraz USA łącznie wytwarzają 80% światowej produkcji. W Polsce, mimo, że soczewica jest bardzo zdrowa, jest niezwykle rzadko uprawiana.  Soczewica znalazła wzmiankę w Biblii, w Księdze Rodzaju, gdzie Ezaw sprzedaje Jakubowi prawo swojego pierworództwa za miskę soczewicy.We Włoszech, soczewice tradycyjnie spożywa się na Sylwestra, co ma symbolizować nadzieję na dostatek w Nowym Roku. Prawdopodobnie wynika to z kształtu warzywa, przypominającego monetę. Panuje wiele innych ciekawych wierzeń, tradycji i historii związanych z soczewicą. Zachęcam do spróbowania zupy, którego podstawą jest ta wyjątkowa roślina:




Składniki:
  • 300 g czerwonej soczewicy
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 papryczka chilli
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1 nieduża cebula, drobno posiekana (w oryginale 2 szalotki)
  • 1/2 łyżeczki sproszkowanego kuminu
  • 1/2 cytryny (sok)
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • kilka liści natki pietruszki
Czerwona soczewica


Przygotowanie:
  1. Wypłucz soczewicę w sitku pod bieżącą wodą. Umyj strąk chilli, przekrój wzdłuż, usuń gniazdo nasienne i pokrój na drobne paseczki.
  2. Rozgrzej na patelni 1 łyżkę oliwy, podsmaż cebulę, czosnek i chilli. Wrzuć do garnka z bulionem. Dodaj soczewicę i gotuj na wolnym ogniu przez około 20-30 minut, aż soczewica będzie miękka, a nie rozgotowana.
  3. Przypraw solą, pieprzem oraz kuminem. Dodaj sok z cytryny. Rozlej do miseczek i przybierz natką pietruszki.

Przepis zaczerpnięty - zmodyfikowany z "Podróże kulinarne. Kuchnia Turecka. Tradycyjne smaki i potrawy".

Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz