Zupa z czerwonej soczewicy z chilli
- zdrowe i pożywne danie z rośliną o historycznym zabarwieniu
Chyba każdy pamięta jedną z baśni braci Grimm pt. Kopciuszek. Z jednej ze scen, macocha Kopciuszka pozwala iść dziewczynie na bal pod warunkiem wyłowienia wszystkich ziaren soczewicy z popiołu. Soczewica znana już jest z okresu neolitu. Nasiona tego warzywa strączkowego były podstawą wyżywienia w starożytnym Egipcie, starożytnej Grecji i starożytnym Rzymie. Turcja jest trzecim największym producentem soczewicy na świecie. Wraz z Kanadą, Indiami oraz USA łącznie wytwarzają 80% światowej produkcji. W Polsce, mimo, że soczewica jest bardzo zdrowa, jest niezwykle rzadko uprawiana. Soczewica znalazła wzmiankę w Biblii, w Księdze Rodzaju, gdzie Ezaw sprzedaje Jakubowi prawo swojego pierworództwa za miskę soczewicy.We Włoszech, soczewice tradycyjnie spożywa się na Sylwestra, co ma symbolizować nadzieję na dostatek w Nowym Roku. Prawdopodobnie wynika to z kształtu warzywa, przypominającego monetę. Panuje wiele innych ciekawych wierzeń, tradycji i historii związanych z soczewicą. Zachęcam do spróbowania zupy, którego podstawą jest ta wyjątkowa roślina:
Składniki:
- 300 g czerwonej soczewicy
- 1 litr bulionu warzywnego
- 2 łyżki oliwy
- 1 papryczka chilli
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 1 nieduża cebula, drobno posiekana (w oryginale 2 szalotki)
- 1/2 łyżeczki sproszkowanego kuminu
- 1/2 cytryny (sok)
- sól, świeżo zmielony pieprz
- kilka liści natki pietruszki
Czerwona soczewica |
Przygotowanie:
- Wypłucz soczewicę w sitku pod bieżącą wodą. Umyj strąk chilli, przekrój wzdłuż, usuń gniazdo nasienne i pokrój na drobne paseczki.
- Rozgrzej na patelni 1 łyżkę oliwy, podsmaż cebulę, czosnek i chilli. Wrzuć do garnka z bulionem. Dodaj soczewicę i gotuj na wolnym ogniu przez około 20-30 minut, aż soczewica będzie miękka, a nie rozgotowana.
- Przypraw solą, pieprzem oraz kuminem. Dodaj sok z cytryny. Rozlej do miseczek i przybierz natką pietruszki.
Przepis zaczerpnięty - zmodyfikowany z "Podróże kulinarne. Kuchnia Turecka. Tradycyjne smaki i potrawy".
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz