piątek, 26 kwietnia 2013

Placek z Ligurii

Placek z Ligurii

- włoskie pomidory, oliwki i cebula


Liguria, to region Włoch położony na północnym zachodzie kraju. Stolicą Ligurii jest Genua, miasto które dało początek najpopularniejszym spodniom naszych czasów - jeansom. Genua słynęła z bawełnianego sztruksu o nazwie jean lub jeane. Dżins z z Genui był w tym czasie bardzo zbliżony do  również dobrze nam znanego sztruksu. Dżins został rozpowszechniony w całej Europie dzięki żeglarzom z Genui. We francuskim mieście Nimes próbowano odtworzyć, początkowo, bez sukcesów ów materiał. Dzięki metodzie prób i błędów udało się stworzyć podobny materiał o nazwie denim (od nazwy miasta w języku francuskim - de Nimes). Ostatecznie Levi Srauss skutecznie rozpowszechnił na całym świecie obecnie obowiązkowe spodnie w naszych szaf. Jednakże, my nie o ubraniu a o jedzeniu: Liguria, to region nadmorski, zatem, bardziej popularne są tam dania z owoców morza, niż mięsne. Przedstawiam placek z Lingurii - z pomidorami, cebulą, anchois i oliwkami.



Składniki:

Ciasto:
  • 50 g świeżych drożdży
  • 100 ml ciepłego mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 600 g mąki
  • 2 łyżeczki soli
  • 4 łyżki oliwy
  • 350 ml ciepłej wody
Nadzienie:
  • 2 cebule, przekrojone na pół i pokrojone na plasterki
  • 400 g pomidorów z puszki (najlepiej rozdrobnionych)
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 6 filecików anchois
  • 6 czarnych oliwek, przekrojonych na pół
  • 1 łyżka opłukanych kaparów
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól, pieprz do smaku


Przygotowanie:
  1. W niewielkim naczyniu wymieszaj ciepłe mleko, drożdże i cukier. Wsyp mąkę do dużej miski, dodaj rozpuszczone w mleku drożdże, szczyptę soli, oliwę i 350 ml ciepłej wody. Dokładnie i energicznie wymieszaj, tak aby ciasto było możliwe gładkie. Wyrabiaj przez około 10-15 minut, następnie przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w miejsce, gdzie nie ma przeciągu.
  2. Rozgrzej oliwę na patelni i i usmaż do zeszklenia cebulę. Nie powinna być zarumieniona. Dodaj rozdrobnione pomidory z puszki, kapary oraz oregano. Duś przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Smaż aż sos stanie się gęsty - powinien zawierać jak najmniej płynu.
  3. Wysmaruj tortownicę o średnicy 26 cm wysmaruj oliwą i napełnij wyrośniętym ciastem. Odstaw aby ciasto na nowo wyrosło. Bardzo delikatnie na wierzch ciasta, za pomocą łyżeczki rozłóż po środku nadzienie, anchois i oliwki. Włóż ciasto do piekarnika i piecz przez około 30-45 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Ważne jest aby spód ciasta był upieczony - zatem najlepiej piec na środkowej wysokości piekarnika. Możesz podawać zarówno na ciepło jak i na zimno. Obie formy są równie dobre.



Przepis zaczerpnięty - zmodyfikowany z Kwestii Smaku: Placek z Ligurii

Smacznego!









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz