środa, 17 kwietnia 2013

Sajgonki wegetriańskie

Sajgonki wegetariańskie z ciasta ryżowego

- gotowane na parze z tofu, grzybami i sosem sojowym z sambal oelek



Tofu to twarożek sojowy otrzymywany w procesie koagulacji mleka sojowego. Został wynaleziony przez   Liu Ana w Chinach w 164 r. n.e. W Chinach obowiązuje nieco inna nazwa od tej, która przyjęła się u nas. Na Zachodzie używamy słowa tofu - to japońskie określenie, wedle chińskiej fonetyce powinniśmy nazywać twarożek dòufǔ. Chińskie tofu jest znacznie delikatniejsze i chudsze od tego japońskiego. Powodem różnicy jest sposób przygotowywania mleka sojowego w obu krajach. Tofu stanowi popularny składni dań także w kuchni koreańskiej, wietnamskiej, tajskiej i innych państwach regionu. Tofu stanowi bogate źródło białka. Ma to wyjątkowe znaczenie, ponieważ kuchnia chińska stosuje dietę raczej pozbawioną mleka, niskobiałkową. Ponadto twarożek zawiera wiele witamin oraz roślinnych tłuszczów nienasyconych. Tofu jest świetnym wynalazkiem dla ludzi zwracających uwagę na kalorie - ma ich bardzo mało i nie zawiera cholesterolu. Tofu jest popularnym składnikiem kuchni orientalnej i to zarówno mięsnych jak i bezmięsnych potraw. Są dwie odmiany tofu miękka i twarda. Jest proste w przygotowaniu i można przyrządzać na różne sposoby - na ostro, czy na słodko, pokrojone w kostkę, plasterki lub paseczki. 



Składniki:

  • 2-3 suszone podgrzybki - kapelusze (w oryginale shiitake)
  • 150 g tofu (użyłam typu silky)
  • 8 okrągłych arkuszy papieru ryżowego
  • 150 g poszatkowanej kapusty pekińskiej ( w oryginale bok choy)
  • 1 dymka drobno posiekana
  • 1 łyżka prażonej cebuli
Sos sojowy: 
  • 1 łyżka jasnego sosu sojowego
  • 1 łyżeczka chińskiego octu ryżowego lub winnego
  • 1/2 łyżeczki sambal oelek
  • 1/2 łyżeczki oleju sezamowego -użyłam rzepakowego


Przygotowanie:

  1. Grzyby włóż do miseczki i zalej wrzątkiem, odstaw na około 10 minut, po to aby zmiękły. Odcedź i pokrój drobno. Pokrój drobno tofu i zalej 2 łyżeczkami sos sojowego.
  2. Do większego talerza o lekko głębszym dnie wlej gorącą wodę i delikatnie zamocz każdy z arkuszy ciasta ryżowego - aby stał się miękki i elastyczny. Wyjmij ostrożnie, ponieważ arkusze łatwo pękają. Połóż płat papier ryżowego na drewnianej desce i nałóż na każdy tofu, poszatkowaną dymkę, grzyby, prażoną cebulkę i kapustę. Zroluj papier ryżowy wokół nadzienia jak w tym przepisie: Sajgonki z kurczakiem.
  3. Ułóż sajgonki na w garnku do gotowania na parze. Gotuj na parze przez 5 minut pod przykryciem na niedużym ogniu. Podawaj z dodatkiem sosu.




Przepis zaczerpnięty zmodyfikowany "Podróże kulinarne. Kuchnia Chińska. Tradycyjne smaki i potrawy" Rzeczpospolita

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz