niedziela, 7 kwietnia 2013

Quesadilla

Quesadilla

- ciągnąca się serem rozkosz dla podniebienia z kurczakiem

Quesadilla, to dwa placki tortilli, koniecznie wypełnione serem. Reszta składników już jest kwestią uznaniową. Może być z mięsem różnego rodzaju, papryką, cebulą, chilli, kukurydzą -  czyli wszystkim tym, z czego słyną meksykańskie pola uprawne. Quesadilla pochodzi z okresu kolonialnego Meksyku. Z upływem lat przybywało wariacji i eksperymentów kulinarnych odnoszących się do tego dania. Oryginalnie quesadilla była pieczona bez dodatku tłuszczu aż do całkowitego roztopienia sera. W tym przepisie smażone na oliwie z dodatkiem kurczaka, czerwonej cebuli, papryki i przypraw.



Składniki:
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 zmiażdżone ząbki czosnku
  • 2 drobno posiekana mała czerwona cebula
  • 1/4 łyżeczki sproszkowanej ostrej papryki
  • 2 łyżeczki sproszkowanego kminku
  • 1/2 drobno posiekanej czerwonej papryki
  • 1 mała pierś kurczaka podzielona na małe kawałki usmażonego kurczaka lub z grilla
  • 2 duże pszenne tortille
  • 1/2 szklanki startego żółtego sera
Przygotowanie:

1.  Drobno pokrojonego kurczaka usmaż na szybko na patelni (dodałam przyprawy gyros). Odstaw kurczaka. jeżeli masz dostęp do grilla możesz przygotować kurczaka i dopiero później pokroić go na drobne kawałki.

2. Na rozgrzanej patelni z oliwą usmaż cebulę i czosnek - aż do zeszklenia cebuli. Dodaj przyprawy: ostrą paprykę i kminek - dokładnie wymieszaj. Wrzuć na patelnię paprykę i smaż wszystko, aż ta lekko zmięknie. Dołóż na patelnie wcześniej przygotowanego kurczaka. Wymieszaj składniki i zdejmij z ognia. 

3. Na rozgrzaną lekko natłuszczoną oliwą patelni wyłóż jeden płat pszennej tortilli. Wyłóż połowę startego sera, warzywa z kurczakiem, a na to pozostałą część sera. Przykryj drugim płatem tortilli i smaż na średnim ogniu do osiągnięcia lekko przyrumienionego koloru.


Spróbuj odwrócić tortillę do góry nogami, aby obsmażyć ją z drugiej strony. Jeżeli nie czujesz się pewnie z tym pomysłem, możesz przełożyć tortillę na talerz, następnie ostrożnie zsuń na patelnie, tak aby na wierzchu była strona przyrumieniona. Zdejmij z ognia, kiedy uznasz, że obie strony mają równomiernie złocisty kolor. 



4. Pokrój tortillę na 4-6 części i podaj np. ze śmietaną, czy sosem guacamole. Przepis znajdziesz tutaj: Przepis na guacamole





Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz