Quesadilla
- ciągnąca się serem rozkosz dla podniebienia z kurczakiem
Quesadilla, to dwa placki tortilli, koniecznie wypełnione serem. Reszta składników już jest kwestią uznaniową. Może być z mięsem różnego rodzaju, papryką, cebulą, chilli, kukurydzą - czyli wszystkim tym, z czego słyną meksykańskie pola uprawne. Quesadilla pochodzi z okresu kolonialnego Meksyku. Z upływem lat przybywało wariacji i eksperymentów kulinarnych odnoszących się do tego dania. Oryginalnie quesadilla była pieczona bez dodatku tłuszczu aż do całkowitego roztopienia sera. W tym przepisie smażone na oliwie z dodatkiem kurczaka, czerwonej cebuli, papryki i przypraw.
Składniki:
- 1 łyżka oliwy
- 2 zmiażdżone ząbki czosnku
- 2 drobno posiekana mała czerwona cebula
- 1/4 łyżeczki sproszkowanej ostrej papryki
- 2 łyżeczki sproszkowanego kminku
- 1/2 drobno posiekanej czerwonej papryki
- 1 mała pierś kurczaka podzielona na małe kawałki usmażonego kurczaka lub z grilla
- 2 duże pszenne tortille
- 1/2 szklanki startego żółtego sera
Przygotowanie:
1. Drobno pokrojonego kurczaka usmaż na szybko na patelni (dodałam przyprawy gyros). Odstaw kurczaka. jeżeli masz dostęp do grilla możesz przygotować kurczaka i dopiero później pokroić go na drobne kawałki.
2. Na rozgrzanej patelni z oliwą usmaż cebulę i czosnek - aż do zeszklenia cebuli. Dodaj przyprawy: ostrą paprykę i kminek - dokładnie wymieszaj. Wrzuć na patelnię paprykę i smaż wszystko, aż ta lekko zmięknie. Dołóż na patelnie wcześniej przygotowanego kurczaka. Wymieszaj składniki i zdejmij z ognia.
3. Na rozgrzaną lekko natłuszczoną oliwą patelni wyłóż jeden płat pszennej tortilli. Wyłóż połowę startego sera, warzywa z kurczakiem, a na to pozostałą część sera. Przykryj drugim płatem tortilli i smaż na średnim ogniu do osiągnięcia lekko przyrumienionego koloru.
Spróbuj odwrócić tortillę do góry nogami, aby obsmażyć ją z drugiej strony. Jeżeli nie czujesz się pewnie z tym pomysłem, możesz przełożyć tortillę na talerz, następnie ostrożnie zsuń na patelnie, tak aby na wierzchu była strona przyrumieniona. Zdejmij z ognia, kiedy uznasz, że obie strony mają równomiernie złocisty kolor.
4. Pokrój tortillę na 4-6 części i podaj np. ze śmietaną, czy sosem guacamole. Przepis znajdziesz tutaj: Przepis na guacamole
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz