czwartek, 11 kwietnia 2013

Pide ze szpinakiem i serem

Pide ze szpinakiem i  serem feta

- 8 sztuk dowodu, że szpinak można polubić


W Polsce chleb pełni ważną rolę, w Turcji okazuje się, że jeszcze ważniejszą. W przeciwności do kuchni polskiej, w tureckiej, chleb nie musi być wyrośnięty, może być równie dobrze w formie cienkiego placka. Pide jest z ciasta drożdżowego, Turcy spożywają go głównie wieczorem podczas trwania postu - ramadanu. Na świecie to właśnie pide zdobyło największą popularność wśród pieczywa tureckiego. Ciasto do pide należy ugniatać tak długo, aż stanie się miękkie i puszyste - następnie zostawić do wyrośnięcia. Z ciasta tworzy się koła, a z nich często tworzy się tzw. łódeczki, których środek jest zawsze cieńszy od brzegów. Zanim się je wyłoży na blachę koniecznie trzeba je skropić oliwą. Jeżeli nie zawierają farszu, Turcy wyciskają na cieście wzory rombów lub kwadratów. Pieczywo spożywa się jeszcze ciepłe i chrupiące zarówno do zup, jak i głównego dania.



Składniki:
Ciasto:
  • 1/2 kostki drożdży
  • 450 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru

Nadzienie:
  • 1/2 pęczka dymki, pokrojonej w cienkie talarki
  • 400 g mrożonego szpinaku (w oryginale 600 g świeżego)
  • 200 g sera feta, pokruszonego
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • 2 łyżki oliwy
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • plasterki cytryny do przybrania
  • dodatkowy kumin do posypania

Przygotowanie:

1. W niedużej misce, zalej 1 szklanką ciepłej wody rozkruszone drożdże. Dodaj cukier i wymieszaj. Wsyp mąkę do większej miski i przesiej z solą. Połącz wszystkie składniki razem i wyrób na gładkie ciasto. Przykryj miskę i odstaw ją w ciepłe miejsce na około 45 minut.

2. Wyrób ciasto na stolnicy z dodatkiem mąki. Podziel na 8 mniej więcej równych porcji. Z każdej rozwałkuj placek, na który nałożysz nadzienie.


3. Umyj i odsącz szpinak z nadmiaru wody - możliwie jak najlepiej. Jeżeli używasz świeżego szpinaku wpierw sparz przez kilka sekund we wrzątku, następnie opłucz zimną wodą. Grubo posiekaj i połącz z serem feta oraz szczypiorkiem, solą, pieprzem i kminkiem. Dobrze wymieszaj aby szpinak połączył się proporcjonalnie ze szpinakiem i szczypiorkiem.


4. Z każdego placka z nadzieniem uformuj łódeczkę i mocno zagnieć ciasto przy końcach, aby ciasto nie rozeszło się podczas pieczenia. Ciasto skrop oliwą i posyp dodatkowymi nasionami kuminu.




5. Zapiekaj przez około 20-25 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza, do momentu aż pide się zarumienią. Podawaj z kawałkami cytryny do skropienia szpinaku.


Przepis zaczerpnięty - zmodyfikowany z "Podróże kulinarne. Kuchnia Turecka. Tradycyjne smaki i potrawy".

Tutaj znajdziesz przepis na: Pide z mięsem mielonym

Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz