Tosty po francusku
- Francuzi kochają na słodko
Pierwsze wzmianki o tostach francuskich, zwanych też jajecznymi pochodzą ze zbioru łacińskich receptur IV/V wieku n.e. Z okresu XIV w. w niemieckich księgach kulinarnych jest wzmianka o przepisie "ubogich rycerzy", która odnosi się do tostów francuskich. Ta sama nazwa funkcjonowała także w Finlandii, Szwecji i Norwegii. Wśród angielskich przepisów pochodzących z XV wieku możemy znaleźć danie pain perdu, (z fr. czerstwy chleb), który także opisywał tosty francuskie. Wszystkie poszlaki prowadzą do Francji, zatem Francuzi ów tostów się nie wyprą. Danie jest bardzo popularne w wersji słodkiej, nie jest to jednak jedyna dostępna wariacja. Coraz częściej tosty francuskie przyrządza się na sposób zbliżony do włoskiej bruschetty - z pomidorami. Przyrządzanie tostów francuskich to jak bułka z masłem, tyle że z dodatkiem mleka i jajka. Zatem skonsumujmy trochę Francji Mon Cher!
Składniki:
- 10 kromek pszennego pieczywa tostowego
- 3 jajka
- 3 łyżki mleka
- szczypta soli
- masło do smażenia
- ewentualne dodatki: syrop, cukier puder, konfitura, cynamon, miód
Przygotowanie:
1. W talerzu połącz jajka, mleko i sól - dobrze wymieszaj. Odkrój z każdej kromki chleba tostowego skórkę. Każdą kromkę wymocz w przygotowanej masie mleczno-jajecznej.
2. Rozgrzej masło na patelni i smaż każdą kromkę do zarumienienia. Zdejmij z patelni i przyrządź według uznania. Posyp samym cukrem pudrem z dodatkiem cynamonu lub posmaruj syropem, miodem, czy konfiturą lub dodaj plasterki świeżych owoców. Wariacja dowolna.
Danie jest wyjątkowo proste a jednocześnie jest słodką alternatywą dla tradycyjnych tostów z szynką i serem.
Krótkie konsumpcji były chwile. Znikają bardzo szybko.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz