środa, 24 kwietnia 2013

Vegetables and Shiitake Mushroom Stir Fry

Warzywa z woka z grzybami shiitake po wietnamsku

- szybki i bardzo smaczny sposób na aromatyczną sałatę i kapustę pekińską


W Wietnamie kapusta ma wszechstronne zastosowanie, każda jej odmiana jest wysoko ceniona na tamtejszym stole. Rodzajów jest wiele, poczynając od dobrze nam znanej kapusty pekińskiej, przez cai be trang, cai thia, cai thuong, a kończąc na wspomnianej przeze mnie we wcześniejszych wpisach bok choy, czyli chińskiej botwinie. Kapusty spożywa się na surowo, smaży, a także gotuje na parze. Kapusta pekińska jest bardzo popularnym składnikiem dań w całej Azji Południowo-Wschodniej. Kapustę stosuje się do zup, a jeszcze częściej do dań z makaronem. Tu prezentuję w postaci stir-fry, mojemu podniebieniu bardzo przypadło do gustu:




Składniki:
  • 5 świeżych lub suszonych grzybów shiitake
  • 1 nieduża sałata rzymska
  • 1/3 kapusty pekińskiej
  • 1 łyżka oleju
  • 2 drobno posiekane ząbki czosnku
  • 2 łyżki zmielonego imbiru
  • 2 zielone cebulki, pokrojone na cienkie talarki
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 5 łyżek wody
Sałata Rzymska
Przygotowanie:
  1. Jeżeli używasz grzybów suszonych - namocz je przez 10-15 minut w ciepłej wodzie i odcedź. Usuń trzonki i pokrój kapelusze na cienkie paski.


  2. Liście kapusty pekińskiej i sałaty rzymskiej pokrój na paski o szerokości mniej więcej 4 centymetrów.


  3. Do rozgrzanego woka wlej olej. Dodaj czosnek i imbir - zamieszaj i zasmaż. Dodaj cebulkę z dymki oraz dwie łyżki jasnego sosu sojowego oraz jedną łyżkę ciemnego, następnie wodę i grzyby, zamieszaj energicznie wszystkie składniki.

  4. Duś przez około 2 minuty, wrzuć poszatkowaną kapustę oraz sałatę. Smaż przez kolejne 4 minuty. W razie potrzeby możesz dodać odrobinę więcej wody. Przypraw pozostałym ciemnym sosem sojowym, nałóż do miseczek i od razu podawaj.

Warzywa z wokiem z kurczakiem Chow Mein


Uwagi: Możesz podawać także ze smażonym kurczakiem.

Przepis zaczerpnięty - zmodyfikowany z "Podróże kulinarne. Kuchnia Wietnamska. Tradycyjne smaki i potrawy" Rzeczpospolita

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz