środa, 10 kwietnia 2013

Kalmary z sola i pieprzem

Kalmary z solą i pieprzem

- chrupiące, miękkie, rozpływające się w ustach



Kalmary inaczej kałamarnice - należą do gatunku głowonogów i są zaliczane do owoców morza. Większość kałamarnic nie przekracza długości 60 cm. Jednakże, istnieją kałamarnice olbrzymie, które potrafią osiągnąć aż 14 metrów długości. Kałamarnice mają największe oczy w królestwie zwierząt. Legendarny stwór morski, znany z wielu powieści  i filmów (m.in. Piraci z Karaibów), prawdopodobnie jest  wykreowany na wzór kalmara - giganta. W lutym 2007 roku u wybrzeży Antarktydy połowiono kolosalnej wielkości kałamarnicę o długości około 10 m i ważącej blisko pół tony. Był to największy udokumentowany okaz głowonoga jak do tej pory. Wiele gatunków kalmarów jest popularne na talerzach w kuchni chińskiej, wietnamskiej, filipińskiej, koreańskiej japońskiej, a także portugalskiej, hiszpańskiej oraz włoskiej. Sama nazwa kalmary wywodzi się od włoskiego słowa calamaro. Brzmi znacznie bardziej poetycko aniżeli kałamarnica, to pewne. Kalmary stanowią źródło magnezu, miedzi (wysoka zawartość), selenu, witaminy B12 oraz ryboflawiny. Podsumowując: jedzmy kalmary, bo zdrowe!



Składniki:
  • 300 g pierścieni z kalmarów
  • 1-2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu 
  • olej do głębokiego smażenia
  • cytryna do skropienia kalmarów
Przygotowanie:
  1. Przekrój kalmary na pół i obtocz w  panierce utworzonej z mąki, soli i pieprzu.

  2. Podgrzej olej na patelni lub woku i smaż kalmary w głębokim tłuszczu przez około 3-4 minuty aż zmiękną i lekko zarumienią się. Odsącz tłuszcz na papierowym ręczniku.

  3. Podawaj kalmary skropione cytryną lub z ostrzejszym sosem. 


Przepis zaczerpnięty - zmodyfikowany z "Podróże kulinarne. Kuchnia Wietnamska. Tradycyjne smaki i potrawy".


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz