Naleśniki z dymką
- z ulic chińskich do domu
Fried Sprig Onion Pancakes po raz pierwszy spróbowałam w Chinach. Może przygotowanie dalekie było od podstawowych Oczekiwań Inspekcji Sanitarnej, ale było ciepłe i świeże. Na chłodny, wietrzny poranek najlepsze - szybko syciło pusty żołądek. Prowadzona sentymentem chińskiego ulicznego jedzenia, postanowiłam przygotować wspomnieniowe śniadanie. Z pewnością nie jest to lekka kuchnia, ze względu na smażenie plus nadzienie ze smalcem, ale wiosna idzie, rower jest, tłuszcz się spali. Komu niestraszne kalorie, zachęcam:
Składniki na 4 porcje:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 25 g smalcu
- 3 łyżki drobno posiekanej dymki
- 1/2 łyżeczki soli
- olej do smażenia
Przygotowanie:
1. Mąkę wsyp do miski. Powoli wlej 120 ml gorącej wody. Zmieszaj i wyrób ciasto. Okryj folią i odstaw na pół godziny. Zroluj na kształt walca i podziel na 4 większe lub 8 mniejszych równych porcji. Każdą z części rozwałkuj na kształt serca, zrób niewielkie wgłębienie rozsmaruj smalec, posyp dymką i oprósz solą.
3. Na patelni rozgrzej olej. Smaż naleśniki przez 4 minuty, równocześnie często obracając. Należy uważać, aby się przypaliły się. Podawaj jeszcze gorące, przybrane frędzelkami z dymki i z sosem sojowym. Możesz zjeść też same.
Oryginalne Fried Spring Onion Pancakes sprzedawane na ulicy w Yiwu w Chinach:
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz