środa, 10 kwietnia 2013

Fried Spring Onion Pancakes

Naleśniki z dymką

- z ulic chińskich do domu


Fried Sprig Onion Pancakes po raz pierwszy spróbowałam w Chinach. Może przygotowanie dalekie było od podstawowych Oczekiwań Inspekcji Sanitarnej, ale było ciepłe i świeże. Na chłodny, wietrzny poranek najlepsze - szybko syciło pusty żołądek. Prowadzona sentymentem chińskiego ulicznego jedzenia,  postanowiłam przygotować wspomnieniowe śniadanie. Z pewnością nie jest to lekka kuchnia, ze względu na smażenie plus nadzienie ze smalcem, ale wiosna idzie, rower jest, tłuszcz się spali. Komu niestraszne kalorie, zachęcam: 



Składniki na 4 porcje:
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 25 g smalcu 
  • 3 łyżki drobno posiekanej dymki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • olej do smażenia


Przygotowanie:

1. Mąkę wsyp do miski. Powoli wlej 120 ml gorącej wody. Zmieszaj i wyrób ciasto. Okryj folią i odstaw na pół godziny. Zroluj na kształt walca i podziel na 4 większe lub 8 mniejszych równych porcji. Każdą z części rozwałkuj na kształt serca, zrób niewielkie wgłębienie rozsmaruj smalec, posyp dymką i oprósz solą. 


 2. Brzegi ciasta złóż nad nadzieniem, zaciśnij i sklej. odwróć na drugą stronę i każdy naleśnik rozwałkuj na okrąg o średnicy około 8 centymetrów.


3. Na patelni rozgrzej olej. Smaż naleśniki przez 4 minuty, równocześnie często obracając. Należy uważać, aby się przypaliły się. Podawaj jeszcze gorące, przybrane frędzelkami z dymki i z sosem sojowym. Możesz zjeść też same. 


Oryginalne Fried Spring Onion Pancakes sprzedawane na ulicy w Yiwu w Chinach:



Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz