piątek, 5 kwietnia 2013

Coconut Scones

Brazylijskie bułeczki kokosowe

- Marysia zdobywa Amerykę Południową!



Kokos a dokładniej palma kokosowa tłumacząc z sanskrytu to drzewo o tysiącu zastosowań. Nazwa malajska również dała imię pochwalne: drzewo, które zaspokaja wszystkie potrzeby życia. Trudno jednoznacznie stwierdzić skąd dokładnie pochodzi palma kokosowa. Dopuszcza się dwie możliwości: rejony południowo-wschodniej Azji lub północno-zachodnia część Ameryki Południowej. Wszystkie części palmy kokosowej są użyteczne dla człowieka, ma niezwykle szerokie zastosowanie. Stąd może przyczyna nadania jej tak pochwalnych nazw w różnych językach. Nam dziś zaspokoi potrzebę słodkich bułeczek. Parafrazując brazylijskie przysłowie: "Jak posiejesz, to zbierzesz"- jak upieczesz to się najesz.


Składniki:

Ciasto:

  • 1 szklanka letniego mleka
  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 60 g masła
  • 1 opakowanie suchych drożdży (8 g)
  • 4 łyżki cukru
  • 1/ 2 łyżeczki soli

Farsz:

  • 2/3 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mleka
  • 200 g wiórków kokosowych


Przygotowanie:


1. Wszystkie składniki mieszamy w misce wyrabiamy ciasto tak by było elastyczne i odchodziło od rąk.

2. Wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na około 2h - miskę przykryłam deską.

3. Na pół godziny przed wyrośnięciem zabieramy się za farsz - musi przestygnąć. Do garnka wlewamy mleko, wsypujemy cukier mieszamy by cukier się rozpuścił. Podgrzewając dodajemy płatki.kokosowe. U mnie było 100 g i masa była zbyt płynna i było jej za mało. Dlatego należy dodawać miarowo tak by płatki wchłonęły mleko. Kleistą masę studzimy.


4. Ciasto wyjmujemy rozwałkowujemy na cienki placek. Wykładamy farsz, zwijamy w roladę. 


5. Roladę dzielimy na części układamy na blasze wyłożonej papierem odstawiamy na 30 minut by ciasto wyrosło.



6. Bułeczki smarujemy jajkiem i wstawiamy na środkowej wysokości do piekarnika. Pieczemy w 200 stopniach przez 20 minut.




Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz