sobota, 6 kwietnia 2013

Croutons

Grzanki Croutons

- z oszukanymi jajami przepiórczymi

Croutons to nic innego jak tosty na maśle usmażone na patelni lub upieczone w piekarniku. Można je jeść jako baza pod wędlinę, ser oraz inne dodatki, a także jako dodatek do sałatek, czy zup. wykonanie ich to istna bułka z masłem, tyle, że z patelni. W tym przepisie przepis na croutons z wędzonym łososiem, rukolą, oraz jajkiem w papryce. Na śniadanie, kolację lub przystawkę. Do wyboru, do koloru.


Składniki:
  • 5 kromek pieczywa tostowego
  • 1 jajko
  • plasterki wędzonego łososia
  • mała wąska czerwona papryka pokrojona na 10 w miarę cienkich talarków
  • masło
  • kilka listków rukoli lub roszponki,, koperku
  • świeżo zmielony pieprz, sól
Przygotowanie:

1. Posmaruj kromki pieczywa masłem i zarumień z obu stron na rozgrzanej patelni. Następnie każdą z kromek podziel po skosie na pół. Na każdej kromce rozmieść po plasterku wędzonego łososia. i listek rukoli, koperku lub roszponki.


2. Oddziel żółtko od białka i rozmieść je w dwóch różnych miseczkach. Na rozgrzaną patelnie wyłóż plasterki papryki, następnie na ich środek dodaj odrobinę białka, tak aby cała środek papryki był nim wypełniony. Następnie na środek białka ostrożnie dodaj za pomocą łyżeczki na środek białka odrobinę żółtka - w ten sposób stworzysz oszukane sadzone jaja przepiórcze. 

3. Za pomocą teflonowej lub drewnianej szpatułki przenieś jajko w papryce na każdą kromkę. Ułóż tosty na talerzu i podaj jeszcze ciepłe.


Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz