piątek, 5 kwietnia 2013

Brötchen

Brötchen

Marysia prezentuje: niemieckie bułeczki śniadaniowe



Brötchen to niemieckie/austriackie bułki dobre na śniadanie. Nie każde pieczywo u naszych sąsiadów to precel lub bułka piwna. Niemcy są prawdziwą potęgą piekarniczą. Na śniadanie do dżemu czy miodu u naszych zachodnich sąsiadów podaje się słodkie pieczywo. Bułeczki są nie tyle pracochłonne, co wymagają czasu. Za to smak jest boski. Podsumowując i reasumując - spędzając więcej czasu w domu warto pomyśleć o ich upieczeniu.


Składniki:
  • 2 i 1/4 szklanki mąki
  • 8 g drożdży suchych
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 szklanka mleka + 2 łyżki
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 białko

Przygotowanie:

1. Drożdże mieszamy z wodą i cukrem dodajemy do mąki i odstawiamy na 10 minut do odrośnięcia. Dodajemy mleko i sól wyrabiamy na elastyczną masę.Wkładamy do natłuszczonej miski, przykrywamy folią  i odstawiamy w ciepłe miejsce na 45 minut.Wyrabiamy ponownie i odstawiamy na kolejne 45 minut.Wyrabiamy i czekamy na podwojenie masy.



2. Formujemy 12 bułeczek - kulki wielkości dłoni, każdą układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i czekamy około 45 minut do podwojenia masy. 

3 Przed pieczeniem nacinamy górę na krzyż i  smarujemy białkiem wymieszanym z 2 łyżkami mleka.Wstawiamy do piekarnika na środkową blachę i pieczemy przez 20 minut w temperaturze 220 stopni Celsjusza.



Bułeczki spokojnie wytrzymają na drugi dzień. Choć najlepsze są tuż po wystudzeniu. Moje ściemniały bo rumieniłam je podgrzewając od góry i nie wyczułam kiedy wyłączyć.

Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz