czwartek, 18 kwietnia 2013

Zapiekanka z bakłażanów

Zapiekanka z bakłażanów

- z czerwoną papryką, bazylią i serem feta



Warzywa stanowią kluczową rolę w kuchni tureckiej. Bakłażan, po turecku patlıcan, to z pewnością król warzyw w tym kraju. Turcja jest jednym z głównych producentów tego warzywa. Bakłażan sam w sobie jest bardzo nisko kaloryczny, jednakże chłonie oliwę jak gąbka, co trzeba mieć na uwadze przygotowując z niego danie. Bakłażany są bardzo zdrowe - stanowią źródło witaminy A, C, B, fosforu, potasu, wapnia oraz żelaza. Ponadto dowiedzione jest, że obniżają poziom cholesterolu, wspomagają kościec i wspomagają przemianę materii. Bakłażan nosi wiele nazw: oberżyna, gruszka miłosna (uważany jest za afrodyzjak), jajko krzewiaste, czy bakman, naukowa to psianka podłużna. Pochodzi prawdopodobnie z południowo-wschodniej Azji. 10 marca obchodzi się tzw. święto Bakmana, polegające na celebrowaniu dań z bakłażana. Żadne inne warzywo w Turcji nie jest przygotowywane na tak wiele sposobów. Są faszerowane, robi się z nich sałatki, roladki, czy sosy. Niewątpliwie bakłażan stanowi niezastąpiony składnik najróżniejszych dań. W tym przepisie oberżyna w roli zapiekanki.


Składniki:
  • 1 bakłażan pokrojony na cienkie plasterki
  • 4 czerwone papryki, pozbawione gniazd nasiennych, pokrojone na ćwiartki
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki posiekanych świeżych liści bazylii
  • 2 łyżeczki  suszonego tymianku ( w oryginale 2 łyżki świeżego, posiekanego)
  • 150 gr sera feta, rozkruszonego
  • świeżo zmielony pieprz
  • sól


Przygotowanie:
  1. Plasterki bakłażana oprósz solą i odstaw na 30 min. Następnie opłucz zimną woda i osusz na papierowym ręczniku.
  2. Ćwiartki papryki rozłóż na rozgrzanej patelni skórka na dole lub na blasze skórką na górze. Piecz przez około 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni Celsjusza - do momentu aż skórka ściemnieje i pojawią się pęcherze. Odstaw papryki do ostygnięcia i przykryj je ściereczką. Obierz papryki ze skórki.
  3. Na rozgrzanej oliwie lekko podsmaż bakłażana z obydwu stron.
  4. Warstwy bakłażana i papryki układaj w tortownicy lub innej formie na przemian, posypując każdą serem feta, bazylią, tymiankiem i odrobiną pieprzu.. Zapiekaj w piekarniku w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 20-30 minut.



Przepis zaczerpnięty - zmodyfikowany z "Podróże kulinarne. Kuchnia Turecka. Tradycyjne smaki i potrawy".




Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz