Sałatka z chilli i kalmarów
- krótko i zdrowo
Chińska kuchnia charakteryzuje się tym, że jeżeli chodzi o warzywa jest poddawana możliwie najkrótszej czasowo obróbce. Chińskie odmiany warzyw najczęściej różnią się od tych, które możemy znaleźć u nas. Na szczęście do tej sałatki wszystkie składniki były swobodnie dostępne w lodówce. Sałatka prawie na surowo, w słodkim sosie chilli i kalmarami smażonymi również na szybko. Odpowiedź tęsknoty do wiosny i zieleni wokół.
Składniki:
- 150 - 200 g pierścieni kalmarów
 - 1 łyżeczka słodkiego sosu chilli
 - 1 łyżeczka sosu rybnego
 - 1 łyżeczka soku z cytryny
 - 1 łyżeczka oleju arachidowego (użyłam rzepakowego)
 - 1/2 ogórka, podzielonego wzdłuż i pokrojonego w cienkie plasterki
 - 1/2 szklanki kiełków fasoli mung
 - 1/3 czerwonej papryki pokrojonej w cienkie plasterki
 - 1-2 łyżki sosu chilli dodatkowo
 - 1 łyżeczka soku z cytryny
 
Przygotowanie:
- Każdy pierścień przekrój na 2-3 części.
 - Połącz kalmary, sos chilli oraz rybny oraz sok z cytryny.
 - Podgrzej na patelni olej i usmaż kalmary do miękkości - czyli przez około 3 minuty.
 - Połącz w misce z wcześniej poszatkowanymi warzywami. Dodaj słodkiego sosu chilli i soku z limonki. Delikatnie wymieszaj składniki ze sobą.
 

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz