środa, 26 lutego 2014

Lemon Drizzle Cake

Lemon Drizzle Cake

- brytyjskie ciasto cytrusowe


Brytyjczycy uwielbiają wszelkie słodkości, szczególnie ciasta. Obecnie najbardziej powszechne są różnego rodzaj serniki, jednakże nie wolno zapominać o tradycyjnych niezwykle prostych w przygotowaniu wypieków. Lemon Drizzle Cake jest idealnym przykładem takiego ciasta. Czas przygotowania to zaledwie kilka minut, pieczenia do pół godziny - stanowi to ciasto idealne, gdy czasu brak, a goście przybywają w natarciu. Ciasto jest miękkie i wilgotne, jednocześnie wyraźne w smaku. Cytrynowa polewa wsiąka dodatkowo ciasto, przez co nadaje charakteru wypiekowi. Anglosaskie ciasto cytrusowe rześko pachnie cytryną i idealnie pasuje do herbaty o piątej po południu.




Składniki:
  • niecała 0,8 szklanki cukru 
  • około 9 łyżek masła
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mąki (175 g)
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • skórka drobno starta z jednej cytryny
  • sok z jednej cytryny

Polewa cytrynowa:
  • 4 łyżki cukru pudru
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny


Przygotowanie: 
  1. Ubij masło z cukrem do białości. Stopniowo dodawaj jajka ciągle ubijając. Do masy dodaj startą drobno skórkę z cytryny i wymieszaj całość. Do miski wsyp mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i mieszaj całość aż składniki się dobrze połączą. 
  2. Przełóż masę do foremki wysmarowane masłem. Wygładź wierzch, posyp jedną łyżką cukru i piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 25-30 minut. Ciasto powinno być wilgotne. Wyjmij ciasto z piekarnika.
  3. Przygotuj polewę cytrynową: 4 łyżki cukru pudru wymieszaj z sokiem z jednej cytryny. Jak składniki złączą się w całość natychmiast polej nią ciasto. Pozostaw całość do wystygnięcia, wyjmij z foremki i pokrój na części.

Smacznego!

2 komentarze:

  1. Ale mam teraz smaka! Szczególnie tym większego, że w Chinach trudno o masło i piekarnik:(

    OdpowiedzUsuń
  2. Racja. Sama nie mam piekarnika - ciasto zrobiłam w prodiżu. O ile trafnie zgaduję tego w Chinach także brak ;) To może coś bez pieczenia? - 3bit, Tiramisu, Semifreddo... lub też śmietankowe banoffe (także rodem z Wielkiej Brytanii). :)

    OdpowiedzUsuń