czwartek, 24 lipca 2014

Kiełbaski z fasolą po karaibsku

Kiełbaski z fasolą

w sosie pomidorowym i tymiankiem


Karaibska sztuka kulinarna w dużej mierze oparta jest o warzywa znane na całym świecie. Trudno znaleźć potrawy, które nie zawierałyby cebuli i czosnku. Dzięki czemu tamtejsze dania są obdarzone charakterystycznym temperamentem. Bardzo często do karaibskich posiłków dodawane są pomidory, który nadaje nie tylko miłego dla oka koloru, ale także słodkawy smak. Pomidory z cebulą i czosnkiem, odpowiednio skomponowane, potrafią stworzyć niebanalny smak. Dieta wysp karaibskich docenia fasolę i jej różnorodność, jada się ją pod wieloma postaciami - na obiad, kolację, ale także na śniadanie. Dzisiaj prezentujemy danie, które w praktyce nadaje się na każdą porę dnia - kiełbaski z fasolą w sosie pomidorowym. Potrawa z ogólnodostępnych składników posiada wyjątkowy smak. Danie jest sycące i bardzo smaczne. Jak już wspominałam przy okazji innych karaibskich potraw - tamtejsza kuchnia stanowi swoistą fuzję wielu narodowości, które przybywały na wyspy. Kiełbaski z fasolą z pomidorami to popularne danie latynoskie, ale także spotykane w niektórych krajach europejskich. Wersja karaibska swoją prostotą i miłym dla podniebienia smakiem mnie zauroczyła i najpewniej przepis zostanie powtórzony.




Składniki dla 4 osób:
  • 1 i 1/4 szklanki suszonej białej fasoli (250 g)
  • 50 g masła
  • 500 g kiełbasek wieprzowych
  • 2 średnie cebule, grubo posiekane
  • 3 ząbki czosnku, zmiażdżone
  • 2 łyżki świeżej natki pietruszki, posiekanej
  • 1 łyżeczka liści szałwii (użyłam suszonej)
  • 1 łyżeczka świeżego tymianku
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu, świeże zmielonego
  • szczypta soli (do smaku)
  • 1 puszka pomidorów z puszki, posiekanych (400 g)
  • gałązka świeżego tymianku do dekoracji


Przygotowanie:
  1. W dużej misce zalej fasolę zimną wodą i namaczaj przez całą noc.
  2. Odcedź fasolę, przełóż do dużego garnka, ponownie zalej zimną wodą. Gotuj na wolnym ogniu przez około godzinę, aż fasola zmięknie. Odlej wodę i odstaw fasolę.
  3. Na dużej patelni o grubym dnie rozpuść masło, smaż na niej nakłute widelcem kiełbaski przez blisko 8 minut. Obracaj je co jakiś czas, aby równomiernie się usmażyły. Przełóż je na talerz i odstaw.
  4. Na tej samej patelni usmaż cebul i czosnek. Usuń nadmiar tłuszczu z patelni. Włóż ponownie kiełbaski, dosyp zioła, przypraw solą i pieprzem i dobrze wymieszaj ze sobą składniki. Dodaj fasolę oraz pomidory z puszki wraz z zalewą. Gotuj na wolnym ogniu bez przykrycia, do momentu aż sos zgęstnieje.
  5. Wyłóż kiełbaski z fasolą do misek, przybierz gałązką świeżego tymianku. Podawaj na ciepło.


Przepis zaczerpnięty z "Podróże kulinarne. Kuchnia Karaibska. Tradycyjne smaki i potrawy" Rzeczpospolita

Smacznego!

1 komentarz:

  1. Hej! Super blog, chętnie tu zaglądam w poszukiwaniu inspiracji, lub by odtworzyć smaki odwiedzanych miejsc gdy wracam z podróży. U mnie dziś trochę za gorąco na kiełbaski z fasolą, ale chętnie bym się wybrała na Karaiby!

    OdpowiedzUsuń