środa, 8 stycznia 2014

Calzone

Calzone


Calzone jest to pizza w kształcie półksiężyca. Od zwykłej pizzy różni się tym, że to nie farsz jest na wierzchu a ciasto. Nadzienie calzone jest takie same jak w przypadku tradycyjnej pizzy, podstawą jest ser mozzarella i sos pomidorowy. Calzone są często oferowane przez ulicznych włoskich sprzedawców, są idealne do zjedzenia, kiedy jesteśmy w tzw. "biegu". Istnieje wiele odmian calzone, a także potraw zbliżonych tak jak na przykład Panzerotti, czy Cuddiruni. jednak to calzone stało się jedną z najpopularniejszych rodzajów pizzy na świecie. Spróbujmy zatem i my.


Składniki:

Na ciasto:
  • 7g suchych drożdży
  • 350 g mąki
  • 250 g wody
  • łyżeczka soli
  • 1 łyżka oliwy z oliwek


Na farsz:
  • 75 g kiełbasy
  • 50 g salami
  • 50 g parmezanu
  • 100 g mozzarelli
  • 4 łyżki oregano
  • 1 duży pomidor


Przygotowanie:
  1. Drożdże zalać 50 ml letniej wody. Odstawić na 15 minut aż się spienią. Mąkę wymieszać z solą. W środek wlać oliwę i rozczyn. Dopełnić wodą i wyrobić na jednolitą masę.
  2. Ciasto przełożyć na stolnicę i wyrabiać około 5 minut. Odłożyć z powrotem do miski, przykryć folią i odłożyć na 30 minut aż ciasto podwoi swoją objętość.
  3. Kiełbasę, salami, mozzarellę i pomidor pokroić w kostkę. Parmezan lub inny twardy ser w małe plasterki. Oregano poszatkować.
  4. Wyrośnięte ciasto wyrobić przez 2 minuty. Następnie podzielić na 4 części. Każdą z nich rozwałkować na cienki placek. Na połówce każdego położyć składniki farszu. Brzegi ciasta zwilżyć wodą i skleić.
  5. Pierogi położyć na natłuszczonej blasze, lub papierze do pieczenia zostawiając miejsce- bo trochę urosną. Piec w 220 stopniach przez 20 minut.


Przepis zaczerpnięty i zmodyfikowany z książki  "Kuchnia Włoska".

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz