niedziela, 12 stycznia 2014

Kapuśniak

Kapuśniak

- bo bez zupy nie ma pełnego obiadu


Kapuśniak to zupa z poszatkowanej kapusty głowiastej, może być przygotowywana zarówno ze świeżej jak również  kiszonej z dodatkiem warzyw. Bardzo często kapuśniak przygotowywany jest na wywarze z wędzonego boczku czy też z żeberek. Zupa jest jedną z najpopularniejszych zup nie tylko polskich, ale także słowackich, gdzie nazywana jest kapustnicą oraz ukraińskich. Należy wspomnieć, że na Ukrainie kapuśniak stanowi zupę wyjątkową, serwowaną głównie podczas wyjątkowych rodzinnych wydarzeń, jak na przykład z okazji ślubu.  Zupa szczególnie popularna jest w kuchni góralskiej, gdzie nazywa się ją kwaśnic i przygotowuje wyłącznie z kapusty kiszonej. Kapuśniak ma specyficzny kwaśny smak  Dla mnie była to zupa, którą uwielbiałam nabierać na łyżkę w okresie dzieciństwa. Z pewnością jest sycąca i idealna w okresie, gdy wiatr hula dookoła. 




Składniki:
  • 1 pęczek włoszczyzny (bez kapusty)
  • 0,5 kg ziemniakow
  • 0,5 kg kapusty kwaszonej
  • 1 nać pietruszki
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • sól

Przygotowanie:
  1. Włoszczyznę pokrój w kostkę i podsmaż na oleju w garnku. Dodaj około 2 litrów wody, ziele angielskie, liście laurowe. Zagotuj całość.

  2. Dodaj ziemniaki pokrojone w kostkę i sól do smaku. Gotuj do miękkości. Pod koniec gotowania dodaj kapustę kiszoną - opłukaną i jeśli trzeba także posiekaną oraz kminek.

  3. Podawaj z posiekaną natką pietruszki

Autor: Czarna Plomba

Jeżeli zainteresował Cię kapuśniak, zachęcam do sprawdzenia innych zup w wykonaniu Czarnej Plomby:


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz