sobota, 18 stycznia 2014

Sałatka z fenkułem i szynką dojrzewającą

Sałatka z koprem włoskim i szynką dojrzewającą

z oliwnym sosem cytrynowo-czosnkowym



Hiszpania jest prawdziwym kulinarnym eldorado, szczególnie dla mięsożerców - można tu znaleźć wiele mięsnych rarytasów - od kaszanki, przez kiełbasę chorizzo, po szynki dojrzewające. Andaluzja ceni sobie jak żaden inny region kraju wieprzowinę. To tu wytwarza się jeden z największych skarbów kulinarnych Hiszpanii - suszoną dojrzewającą szynkę jamón ibérico, która często podawana jest jako tapas do kieliszka czerwonego wina. Inną popularną szynką tego typu jest jamón serrano. Prezentujemy sałatkę, która zabierze nasze podniebienie w rejon Morza Śródziemnego, zdrowa i chrupiąca z dodatkiem fenkułu, o lekkim anyżowym smaku. Sałatka  z pewnością jest sycąca a smaku słodki, kwaśny, słony i pikantny idealnie się ze sobą komponują. Kolorowa kompozycja sałatki nie tylko ucieszy żołądek ale także i oczy. 



Składniki dla 2 osób:
  • 1 mała sałata rzymska
  • 1 mały fenkuł (czyli koper włoski), pokrojony na cienkie plasterki
  • 1 średni pomidor, pokrojony na plasterki
  • garść liści rukoli
  • 1/2 czerwonej cebuli, pokrojonej na cienkie plasterki (użyłam białej)
  • 2 łyżki czarnych oliwek bez pestek
  • 2 plasterki szynko dojrzewającej - najlepiej  jamón, czy prosciutto, użyłam szwarcwaldzkiej
  • 2 fileciki anchois
  • 1 papryka marynowana, pokrojona na cienkie plasterki
Sos:
  • 1/2 szklanki oliwy
  • wyciśnięty sok z 1/2 cytryny
  • 1 ząbek czosnku, wyciśnięty



Przygotowanie:
  1. W dużej misce wymiesza j porwaną sałatę rzymską, plasterki kopru włoskiego, rukolą, papryką marynowaną i pokrojonymi drobno filetami anchois.
  2. Przygotuj sos: wymieszaj, energicznie mieszając wszystkie składniki ze sobą i  połową sosu cytrynowo-czosnkowego polej wymieszane składniki w misce.
  3. Dodaj pomidory, cebulę oraz oliwki. Na wierzch rozłóż porwaną szynkę dojrzewającą. Skrop resztą sosu. Podawaj od razu.

Przepis zaczerpnięty - zmodyfikowany z "Podróże kulinarne. Kuchnia Hiszpańska. Tradycyjne smaki i potrawy" Rzeczpospolita

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz