piątek, 3 stycznia 2014

Tarta z cykorią

Tarta z cykorią

Zawsze uważałam, że cykoria jest dobra dla świnek morskich. No ewentualnie do niejadalnej sałatki mojej babci czy na kanapkę. Ale żeby ją piec? Jak się okazało smakowała rewelacyjnie.  Lekka a jednak sycąca. Z nutką słodyczy. Przepis jest na 4 osoby jednak my z mżonkiem zjedliśmy we dwoje. Bo przecież nie może się zmarnować:) 



Składniki:
  • 5 cykorii
  • 60 g masła+na posmarowanie blachy
  • 1 łyżka miodu
  • ciasto francuskie około 370 g*
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • sól, pieprz do smaku
  • jajko

Przygotowanie:
  1. Cykorię obieramy z zewnętrznych liści której zawierają goryczkę. Kroimy wzdłuż na pół.
  2. Na patelni rozgrzewamy miód z masłem. Kładziemy na nie cykorię i podsmażamy z obu stron na złocisty kolor.
  3. Odsączamy cykorię (sosu nie wylewamy!)
  4. Foremkę smarujemy masłem i polewamy octem winnym. Układamy cykorię w gwiazdkę wypukłą stroną do dna foremki.
  5. Całość podlewamy sosem ze smażenia, solimy i pieprzymy do smaku.
  6. Przykrywamy ciastem francuskim dociskając do boków. Ciasto smarujemy rozbełtanym jajkiem.
  7. Pieczemy przez 30 minut w temperaturze 220 stopni.
  8. Po wyjęciu odwracamy ciasto cykorią do góry. Od razu podajemy.

* to zależy od wielkości foremki której się użyje. Na 22 cm starczy na pewno.


Przepis zaczerpnięty zmodyfikowany z magazynu Kuchnia nr 1/2014

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz