sobota, 11 stycznia 2014

Kisiel porzeczkowy

Kisiel porzeczkowy

- deser nasz i naszych sąsiadów


Jak podaje angielska wikipedia stanowi rodzaj owocowej zupy. Polacy, jak również wiele innych narodów, w których przygotowuje się kisiel, czyli Estończycy, Finowie, Litwini, Łotysze, Rosjanie oraz Ukraińcy z pewnością tak nie określą kisielu. Dla nas to rodzaj deseru. Jest to potrawa na bazie słodzonego soku owocowego zagęszczonego mąką ziemniaczaną. Kisiel można spożywać z kawałkami owoców, serwowany jest zarówno na ciepło jak i na zimno. Jak można łatwo dociec, nazwa deseru pochodzi od słowa kisły, czyli kwaśny, który odzwierciedla doskonale smak potrawy. W jednej z pierwszych kronik rosyjskich jest wzmianka o tym, jak kisiel uratował miasto w 997 roku, oblężone wówczas przez koczownicze plemię Pieczyngów. Gdy zaczęło brakować jedzenia i nastąpił okres głodu, mieszkańcy posłuchali rady starca, który powiedział im, aby przygotowali kisiel z resztek ziarna i słodkiego miodu, jaki mogli tylko odnaleźć. Wypełnili kisielem drewniane wiadra umieszczone w wiadrach w fałszywych studzienkach. Kiedy Pieczyngowie przybyli do miasta, byli pod ogromnym wrażeniem widząc jak Rosjanie wydobywają żywność z ów dołków. Po skosztowaniu słodkiego deseru Pieczyngowie postanowili, opuścić miasto, stwierdzając, że Rosjanie potrafią się posilić z samej ziemi w nazbyt tajemniczy sposób. Dziś kisiel jest deserem lubianym przez dzieci i docenianym przez wszystkich cierpiących na ból gardło. Słodki kisiel rozpieszcza i przynosi chwile ukojenia dla gardła.


Składniki:

  • 1 litr soku z czarnej porzeczki
  • 4 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki wody


Przygotowanie:

  1. W rondlu podgrzej sok z czarnej porzeczki.Wymieszaj mąkę z wodą i dodaj do soku. Całość zagotuj nie przestając przy tym mieszać.
  2. Kiedy płyn zgęstnieje rozlej do szklanek. Podawaj na ciepło.


Autor: Czarna Plomba

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz