poniedziałek, 6 stycznia 2014

Kurczak z chilli

Kurczak z chilli 

w sosie śmietanowym


Upalny klimat strefy monsunowej Indii przyczynił się do typu kuchni jaki panuje na południu Indii. Królują tam potrawy bardzo ostre, najczęściej typu curry. Ryż nie jest tam powszechnie uprawiany, ale także jest jednym z głównych dodatków do potraw. Do potraw często dołącza się jogurt - dla złagodzenia często piekielnie ostrych w smaku potraw. Podczas mojego pierwszego posiłku na Południu Indii, w pierwszej napotkanej restauracji o uroczo brzmiącej nazwie Village, spróbowałam dania, które wywołało łzy i uczucie, że moje gardło i żołądek się za chwilę ulegnie spaleniu. Od tamtej pory szczególnie uważałam na potrawy w odcieniu czerwieni. Dzisiaj prezentujemy złagodzoną wersję kurczaka z chilli - ujarzmionej właśnie dzięki jogurtowi lub alternatywnie śmietanie. Potrawa jest w dalszym ciągu pikantna, ale przyjemnie. Danie bardzo ciekawe i jednocześnie rozgrzewające. Idealne na mroźne i późne wieczory.



Składniki dla 3-4 osób:
  • 4 udka kurczaka
  • 1 czerwona papryczka chilli
  • 2 cienkie kawałki imbiru
  • 2 ząbki czosnku, drobno pokrojone
  • 300 ml kwaśnej śmietany
  • do przybrania: kilka plasterków czerwonego i zielonego chilli, szczypiorek




Przygotowanie:
  1. Ułóż w jednej warstwie udka kurczaka na dnie rondla. Dodaj chilli, imbir i czosnek. Wlej 300 ml  wody i powoli doprowadź do wrzenia. Przykryj i gotuj kurczaka przez 30 minut, aż ten stanie się miękki.

  2. Wyjmij udka z rondla i pozostaw do ostygnięcia. wywar z kurczaka gotuj powoli, aż jego objętość zmniejszy się do około 85 ml. Zdejmij z ognia i przecedź. Mięso kurczaka pokrój na kawałki. Włóż do odparowanego wywaru.
  3. Dolej do rondla kwaśną śmietanę, stale mieszaj całość, pozostawiając na małym ogniu - podgrzewaj, ale nie gotuj. Wyłóż wszystko do salaterek, przybierz krążkami chilli oraz szczypiorkiem z dymki.  Możesz podawać z ryżem, ziemniakami lub pieczywem.



Przepis zaczerpnięty - zmodyfikowany z Chińszczyzna i inne potrawy egzotyczne, Moya Maynard, 1991 INTERUM

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz