Ciasteczka owsiane
- chrupiąco pyszne!
Niewiele jest osób, które by pałało miłością wobec płatków owsianych, a szkoda. Zawierają dużą ilość węglowodanów, białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych, a także błonnik, szereg witamin B1, B6, E, oraz cynk, żelazo i wapń. Na większą skalę produkowane są trzy rodzaje płatków ze względu na stopień przetworzenia - zwykłe, górskie oraz błyskawiczne. Brytyjczycy spopularyzowali idealny sposób dla tych, którzy mają negatywne podejście do płatków owsianych - ciasteczka powstałe na ich bazie. Co raz częściej możemy je spotkać w sklepach - ale po co kupować, skoro z łatwością możemy przygotować je samodzielnie, pozbywając się w ten sposób wszelkich niepożądanych składników, w tym konserwantów. Ciasteczka świetnie nadają się dla dzieci i dla dorosłych. Jak na łakocie są wyjątkowo zdrowe.
Składniki:
- 500 g płatków owsianych górskich
- 100 g masła
- 120 g cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- opakowanie cukru waniliowego
- 2 jajka
- szczypta soli
- 100 g rodzynek
- 50 g słonecznika łuskanego
- 1/2 szklanki wody
Przygotowanie:
- Roztapiamy masło w rondlu. Dodajemy połowę płatków owsianych, prażymy je aż lekko się zezłocą. Zdejmujemy z ognia, dodajemy wodę i wsypujemy cukier, mieszamy by się rozpuścił.
- Drugą część płatków mielimy. Sparzamy rodzynki. Studzimy płatki z masłem.
- Mieszamy zmielone płatki z proszkiem do pieczenia, cukrem waniliowym, solą.Dodajemy uprażone płatki, słonecznik i rodzynki i na końcu jajka.
- Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy zmoczoną w wodzie łyżką ciastka. Pieczemy 15 min w 180 stopniach.
Autor: Czarna Plomba
Smacznego!
Najzdrowsze :)
OdpowiedzUsuń