poniedziałek, 13 stycznia 2014

Surówka z marchewki z chrzanem

Surówka z marchewki z dodatkiem chrzanu

- miłe przypomnienie surówki z dzieciństwa



Marchew w Polsce jest chętnie uprawiana. Jada się ją na surowo, przyrządza się z nich surówki, dodaje do sałatki, czy zupy. Roślina zawiera węglowodany, białko, liczne karoteny, a także witaminy B1, B2, B6, C, E, H, K, PP oraz minerały jak: wapń, żelazo, miedź fosfor, ponadto pektyny. Niegdyś marchew była dostępna w wielu kolorach od bieli po bordo, popularność pomarańczowa marchew zawdzięcza Holendrom, którzy rozpowszechnili skutecznie odmianę warzywa w tym kolorze. Chrzan, o czym nie każdy wie, należy do rodziny kapustowatych. Pełni rolę przyprawy, a uprawiany w Europie jest już od XI wieku. Ma działanie grzybobójcze, bakteriobójcze oraz wykrztuśne. Jest używany przy uciążliwym kaszlu oraz zapaleniu oskrzeli, czy chronicznym katarze. Marchew jest jednym z ulubionych warzyw wśród dzieci. Dlatego dobrze przygotować je pod postacią surówek do obiadu. Taką  przygotowaliśmy dzisiaj. Słodka surówka z marchwi, z dodatkiem słodkiego jabłka i pikantnego chrzanu, ujarzmionego śmietaną będzie miłym dodatkiem do obiadu w akompaniamencie kotleta i tłuczonych ziemniaków. Czasem miło wrócić do polskiej klasyki. 


Składniki:
  • 0,5 kg marchwi
  • 1 jabłko
  • 2 łyżki chrzanu (ze słoiczka)
  • sok z 1/2 małej cytryny
  • 5 łyżek śmietany/jogurtu 


Przygotowanie:
  1. Zetrzyj obrane jabłko na tarce o dużych oczkach i od razu polej sokiem z cytryny.
  2. Zetrzyj marchew, tym razem na drobnych oczkach.
  3. Do miski z marchewką i jabłkiem, dodaj chrzan, soc z cytryny oraz 5 łyżek śmietany lub jogurtu. Całość wymieszaj. Podawaj lekko schłodzoną.

Autor: Czarna Plomba

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz