piątek, 10 stycznia 2014

Kuleczki z cukinii

Smażone kuleczki z cukinii

- lekko a sycąco



Bułgaria przez wiele wieków była pod panowaniem państwa osmańskiego.  Odzwierciedlenie tak długotrwałych i silnych wpływów możemy dzisiaj zasmakować w kuchni tego kraju. Na kulturę kulinarną Bułgarii wpłynęły także dwie największe religie - chrześcijańskie oraz islam. Tradycje słowiańskie przeplatają się z tureckimi. Podstawa wszystkich kuchni bałkańskich stanowią warzywa. Potrawy warzywne przybierają postać od sałatek do najbardziej wyszukanych kompozycji mięsno-warzywnych. Warzywa się chętnie faszeruje i smaży na oliwie. Proponuję kuleczki z cukinii, danie lekkie ale z pewnością w pełni sycące. Najlepiej smakują w towarzystwie pokrojonych w kostkę pomidorów, czy też sosem śmietanowo-czosnkowym.



Składniki dla 2-3 osób
  • 1 cukinia
  • 1 niewielka cebula, drobno pokrojona
  • 2 kromki białego chleba 
  • 30 g sera żółtego, najlepiej ementaler
  • garść liści świeżej mięty, drobno pokrojonych
  • 1 jajko, rozdzielone żółtko od białka
  • pieprz, świeże zmielony pieprz
  • tłuszcz do smażenia
  • dodatkowo: 2 pomidory, pokrojone w kostkę



Przygotowanie:
  1. Cukinie zetrzyj na tarce i oprósz solą. Odstaw na 10 minut, najlepiej w sitku. Zetrzyj ser na tarce o grubych oczkach. Rozdrobnij chleb na bardzo małe części.
  2. Odcedź cukinię na sitku, odciśnij z puszczonych soków. Wymieszaj z chlebem, serem, mięta i żółtkiem jajka. Dopraw solą i pieprzem.
  3. Ubij białko jajka na sztywną pianę i dodaj do masy warzywnej. Wymieszaj całość. Rozgrzej tłuszcz na patelni. Z powstałej masy uformuj kuleczki i smaż porcjami na głębokim tłuszczu aż osiągną złotobrązowy kolor.
  4. Odsącz okrągłe placuszki od nadmiaru tłuszczu. Podawaj z pokrojonymi w drobną kostkę pomidorami.



Przepis zaczerpnięty - zmodyfikowany z "Podróże kulinarne. Kuchnia Bułgarska. Tradycyjne smaki i potrawy" Rzeczpospolita


Smacznego!

2 komentarze:

  1. Super pomysł na wykorzystanie cukini, w tym roku posieję więcej, polecam również placki z cukini z boczkiem (wg,kuchni lidla,), pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Spróbuję na pewno! :) Jednak z kolejną cukinią pewnie się połaszę na placuszki z cukinii po meksykańsku z salsą z kukurydzy. Ciekawa jestem tego połączenia ;)

    OdpowiedzUsuń