wtorek, 14 stycznia 2014

Klopsiki z zielonymi oliwkami

Duszone klopsiki z zielonymi oliwkami

w pikantnym sosie pomidorowym


Otoczenie Morza Śródziemnego sprawia, że owoce i warzywa rosną w Hiszpanii jak na drożdżach. Nawet w rejonach, gdzie klimat staje się suchy i gorący, poprzez odpowiednie nawadnianie i wkład pracy rolników sprawiają, że już od czasów średniowiecza były doceniane i uważane za krainę bujnie rosnących zbóż oraz warzyw. Gaje oliwne, składające się z tysięcy drzewek oliwnych to widok, który pięknie oddaje krajobraz Hiszpanii. Trudno sobie wyobrazić, że Hiszpania dopiero za sprawą Kolumba poznała i zaadaptowała pomidory, czerwoną fasolę, paprykę, ziemniaki, czy cytryny, bez których trudno wyobrazić sobie dzisiejszą sztukę kulinarną Hiszpanów. Pomidory rosnące z tego rejonu świata mają niezapomniany aromat i smak. W każda ostatnią środę sierpnia w miejscowości Buñol, położonym niedaleko Walencji odbywa się święto ku czci pomidora "La Tomatina".  Podczas święta następuje wielka pomidorowa bitwa. Kiedy amunicja się kończy, całe miast pokryte jest miąższem pomidorów. Z uwagi na pomidory, przedstawiamy dzisiejszy przepis na duszone klopsiki z mięsa wieprzowo-wołowego z zielonymi soczystymi pełnymi smaku hiszpańskimi oliwkami, a w wszystko w sosie pomidorowym z dodatkiem pikantnej papryczki chilli. Buen provecho!




Składniki dla 4 osób:
  • 500 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
  • 2 ząbki czosnku, wyciśnięte
  • 1 łyżka świeżego posiekanego lub suszonego oregano
  • 1 łyżka świeżej natki pietruszki, posiekanej
  • 1 jajko, lekko roztrzepane
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 cebula, drobno posiekana
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • 1/2 czerwonej świeżej papryczki chilli, posiekanej
  • 1 laska cynamonu
  • 1 puszka rozdrobnionych pomidorów z zalewą
  • 1 szklanka bulionu wołowego
  • 1/2 szklanki zielonych oliwek bez pestek

Przygotowanie:
  1. W średniej wielkości misce wymieszaj mięso, oregano, pietruszkę, czosnek, bułkę tartą i jajko. Nabieraj płaskie łyżki mięsnej masy i formuj klopsiki. Co jakiś czas zmocz dłonie aby mięso się do nich nie przyklejało. Układaj je w jednej warstwie na desce, przykryj i umieść w lodówce na 30 minut.

  2. Rozgrzej na dużej i głębokiej patelni 1 łyżkę oliwy, smaż klopsiki partiami, aż ładnie się przyrumienią. Odsącz nadmiar tłuszczu na papierze kuchennym.

  3. Na tej samej patelni rozgrzej pozostałą oliwę, smaż cebulę i chilli z dodatkiem słodkiej papryki do momentu, aż cebula stanie się miękka. Dodaj laskę cynamonu, nieodsączone pomidory z puszki oraz bulion wołowy. Podgrzewaj bez przykrycia przez około 10 minut, lub do momentu, aż sos zgęstnieje. Dodaj klopsiki i oliwki.
  4. Podgrzewaj przez kolejne 10 minut, klopsiki powinny być miękkie, a sos gęsty. Usuń laskę cynamonu. Możesz podawać z ryżem lub ziemniakami w różnej formie. 



Przepis zaczerpnięty - zmodyfikowany z "Podróże kulinarne. Kuchnia Hiszpańska. Tradycyjne smaki i potrawy" Rzeczpospolita

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz