niedziela, 26 stycznia 2014

Ciasto kokosowe

Ciasto kokosowe

- słodkie i pachnące-


Kuchnia Tajska głównie kojarzy się głównie z ostrymi zupami i równie pikantnymi daniami głównymi. W Tajlandii głównym składnikiem deserów są owoce oraz mleko kokosowe. Dziś przepis na bazie mleczka kokosowego. Ten popularny w kuchni Azji Południowo-Wschodniej składnik spożywczy otrzymuje się poprzez zalanie gorącą wodą miąższu kokosa i odciśnięcie go przez gazę. Nie tak bardzo skomplikowany w przygotowaniu składnik u nas dostępny jest jedynie w formie puszkowanej lub sproszkowanej. Mleczko kokosowe odnalazło szerokie zastosowanie w sztuce kulinarnej, także w przygotowywaniu rozmaitych deserów. Ciasto, które przedstawiamy jest szybkie i proste. Z powodu jego słodkości jest także ekonomiczne - już mały kawałek dostarczy poczucia sytości, co nie stoi na przeszkodzie, aby sięgnąć łakomie po kolejny. Nadaje się idealnie na okres karnawału.



Składniki:
  • 6 jajek
  • 1 i 3/4 szklanki mleka kokosowego
  • 3/4 szklanki brązowego cukru
  • szczypta soli
  • masło do wysmarowania formy


Przygotowanie:
  1. Całe jajka roztrzepać w misce. Dodać mleko kokosowe, cukier i szczyptę soli. Wymieszać.
  2. W garnku zagotować wodę i postawić na nim miskę. Podgrzewać mieszając przez 15 minut aż masa zacznie gęstnieć.
  3. Prostokątne naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Przelać do niego masę.
  4. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni około 20-25 minut. Ciasto musi stężeć ale nie wyschnąć.
  5. Wyjąć od razu z piekarnika. Wystudzić. Chłodne pociąć na małe kwadraty posypać wiórkami kokosowymi lub zrumienionym kokosem.

Przepis pochodzi z książki Christine France: Kuchnia Tajska, Wydawnictwo Olesiuk.


Smacznego!

2 komentarze:

  1. Rewelacyjne ciasto. Muszę je koniecznie zrobić.Dziękuję za udział w akcji.

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrobiłam według przepisu i dla mnie za bardzo było czuć jajkiem (jakby było go za dużo) natomiast mojemu bratu bardzo smakowało, zjadł całe do końca.

    OdpowiedzUsuń