środa, 15 stycznia 2014

Smażony makaron soba z wieprzowiną

Smażony makaron soba z wieprzowiną

- obiad w stylu japońskim

Japońskie potrawy mają wyjątkowy, niepowtarzalny smak. Smaki słony, słodki, kwaśny łączą się w zgraną całość. Szczególnie kwaśny smak jest lubiany przez Japończyków. Tego posmaku dodają potrawom przyprawowe octy japońskie. przyrządzane najczęściej są z ryżu, czasem z dodatkiem pszenicy. Octy ryżowe są znacznie mniej kwaśne i narzucające smak potrawom niż znany nam spirytusowy. Wodorosty w Japonii nazywane są warzywami morskimi. Liczą kilkadziesiąt tysięcy gatunków i mają więcej witamin i mikroelementów niż warzywa lądowe. Algi i glony są skutecznym lekiem na wiele chorób, a także zapewniają smukłą  sylwetkę, ładną cerę oraz błyszczące włosy. Z uwagi na powyższe. wodorosty są chętnie wykorzystywane w przemyśle kosmetycznym. Makaron soba symbolizuje w Japonii długie życie, z dodatkiem życiodajnych wodorostów, może wyjść poza ramy symboliki. Smażony makaron soba z dodatkiem mielonego mięsa wieprzowego i warzyw dzięki sosowi łączącemu słony, słodki i kwaśny smak - sprawia, że potrawa pozostanie w pamięci na długo. Jest to pożywne i bardzo interesujące w smaku danie.



Składniki:
  • 250 g makaronu soba
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 300 g mielonej wieprzowiny
  • 1 średnia brązowa cebula
  • 1 ząbek czosnku, zmiażdżony
  • 1 łyżeczka świeżego imbiru
  • 5 szklanek kapusty, drobno poszatkowanej
  • 1 średnia czerwona papryka
  • 1 płat suszonych wodorostów (ao nori)
Sos:
  • 1 łyżka cukru
  • 1/4 szklanka japońskiego sosu sojowego
  • 1/4 szklanki mirin* 
* w zastępstwie użyłam 1/8 szklanki octu jabłkowego + 1/8 wody


Przygotowanie:
  1. Gotuj makaron w dużym rondlu wypełnionym wrząca woda bez przykrycia, aż zmięknie.
  2. Rozgrzej w woku lub na dużej patelni olej sezamowy oraz 1 łyżkę oleju roślinnego. Smaż wieprzowinę na średnim ogniu, cały czas mieszaj, dopóki mięso nie zbrązowieje. Przełóż z patelni do naczynia, przykryj, aby nie wystygło.

  3. Paprykę pokrój w cienkie plasterki, cebulę na 8 części. plaster wodorostu pokrój w paseczki lub rozkrusz na proszek. Czosnek przeciśnij przez praskę lub drobno posiekaj. Obierz i zetrzyj na tarce około 2 cm świeżego imbiru.

  4. W woku, gdzie smażona była wieprzowina dodaj pozostały olej. Usmaż cebulę, czosnek i świeży imbir, ciągle mieszaj do momentu aż cebula się zeszkli. Dodaj poszatkowaną kapustę oraz paprykę - gotuj całość aż warzywa staną się miękkie. Dołóż usmażoną wieprzowinę, makaron soba.
  5. Przygotuj sos.Podgrzej w małym rondlu sos sojowy, cukier oraz mirin lub ocet jabłkowy z wodą. Mieszaj aż cukier się rozpuści. Dolej do woka, wymieszaj całość i podgrzej. Podawaj posypane drobno poszatkowanymi lub pokruszonymi wodorostami.


Przepis zaczerpnięty - zmodyfikowany z "Podróże kulinarne. Kuchnia Japońska. Tradycyjne smaki i potrawy" Rzeczpospolita

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz