czwartek, 16 stycznia 2014

Chleb z pomidorami

Chleb z pomidorami

Amore pomidore!



Każdy kraj ma swoje piekarnicze specjały. Bułki, chleb, chałka, warkocze, paluchy, kajzerki... Na słodko, słono lub pikantnie. Dziś wyprawa do Włoch, a wraz z nim aromat chleba z suszonymi pomidorami. Chleb jest zwarty i wyrazisty w smaku - nie da o sobie długo zapomnieć. Najlepiej smakuje jako samodzielna przekąska lub dodatek do zagryzienia przy sałatce. Jak mawiają Włosi Amore pomidore! Zróbmy to z pomidorem!



Składniki:
  • małe opakowanie suchych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 100+200 ml letniej wody
  • 450 g mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki suszonej bazylii
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 12 suszonych pomidorów


Przygotowanie:

  1. Do cukru i drożdży dodajemy 100 ml wody i odstawiamy na 15 minut aż powstanie piana.
  2. Mąkę łączymy z solą i bazylią. Dodajemy wyrośnięte drożdże i koncentrat pomidorowy. Dodając powoli wodę wyrabiamy na jednolitą masę.
  3. Wykładamy na stolnicę, wyrabiamy około 5 minut po czym odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.
  4. Ciasto o podwojonej objętości wyjmujemy na stolnicę. Dodajemy suszone pomidory pokrojone w paski. Wyrabiamy przez kolejne 5 minut. Przekładamy do natłuszczonej, bądź wyłożonej papierem do pieczenia formy (u mnie keksówka). Odstawiamy na kolejne 40 minut.
  5. Formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni piekarnika. Pieczemy 40 minut aż skórka się zarumieni. 



Przepis zaczerpnięty i zmodyfikowany z książki Kuchnia Włoska. Wydawnictwo Olesiuk 2004



Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz