wtorek, 7 stycznia 2014

Brownie

Brownie

- zawartość cukru w cukrze-



Brownie to Amerykańskie ciasto na bazie czekolady. Zasadniczo jest nie do zepsucia -śladowe ilości mąki, sama czekolada i cukier.W oryginale używano czekolady była gorzkiej 70%. Brownie ma być wilgotne i słodkie.  Do ciasta można dodać orzechy, rodzynki, skórkę pomarańczową czy co nam przyjdzie do głowy. Nawet polewę czekoladową na wierzch   Jak dla mnie jest też ciastem ekonomiczny- nie da się na raz zjeść więcej niż kawałek. Jeśli ciasto będzie "niedopieczone" i płynne i tak nada się do wyjedzenia łyżeczką, lub można zamrozić w lodówce.



Składniki:
  • 400 gram czekolady (4 tabliczki)
  • 130 g mąki
  • 260 g cukru
  • cukier wanilinowy
  • 1 kostka masła
  • 4 jajka
  • czekolada w wiórkach


Przygotowanie:
  1. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Zdejmujemy z gazu. Dodajemy pokrojone masło i mieszamy aż do jego rozpuszczenia. Dodajemy cukier z cukrem wanilinowym, a pod koniec mąkę. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
  2. Dodajemy wiórki czekoladowe. Ciasto przelewamy do blachy wysmarowanej masłem i wcześniej schłodzonej.
  3. Piekarnik nagrzewamy do maksimum po czym wyłączamy. Wstawiamy ciasto. Wyjmujemy gdy będzie piekarnik będzie zimny. W przypadku gdy ciasto nadal się leje można je na noc wstawić do lodówki.


Przepis zaczerpnięty od Karoliny z Good Place Warsaw


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz