czwartek, 9 stycznia 2014

Zapiekanka z sardynkami

Zapiekanka z sardynkami

-lub szprotkami-


Jedna z dwóch najbardziej popularnych kuchni europejskich, czyli kuchnia włoska wyspecjalizowała się  szczególnie w potrawach mącznych oraz w rybnych i owocach morza. Tradycyjny posiłek włoski składa się z z antipasto, czyli przystawki,  primo piatto - pierwszego dania, którym najczęściej jest makaron lub podobnie jak u nas zupa oraz secondo piatto, to znaczy dania głównego, którym zazwyczaj są ryby oraz mięso. Posiłek uwieńczony jest deserem. Będąc we Włoszech, muszę przyznać, że rzeczywiście w wielu rejonach najwięcej było restauracji serwujących różne rodzaje dań, którym królowały ryby i owoce morza. Sardynki i szprotki, poławiane są główni w Hiszpanii i Portugalii. ale kuchnia włoska mimo, że pizzą i makaronem okręcona, to w wielu rejonach półwyspu ryby są chętnie przygotowywane i spożywane w najrozmaitszej formie. Jedną z nich pozwolę sobie zaprezentować - zapiekanka ze szprotkami, w oryginale powinna być z sardynkami - jednakże jak się okazuje, nie są tak łatwe do upolowania w rybnym jak mniejsze szprotki.



Składniki:
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 duże cukinie
  • 3 łyżki tymianku
  • 8 filetów z sardynek - u mnie było 450 g szprotek
  • 75 g sera parmezan
  • 4 jajka
  • 150 ml mleka
  • sól i pieprz do smaku


Przygotowanie:
  1. Cebulę kroimy w plastry, czosnek w drobną kostkę. Cukinię obieramy i kroimy w długie cienkie paski. Ser trzemy na tarce. Szprotkom obcinamy główki i ogonki. Wyjmujemy ości.
  2. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Podsmażamy cebulę i czosnek około 3 minut. Dodajemy cukinię i smażymy 5 minut tak by się zarumieniła i zmiękła. Na koniec dodajemy 2 łyżeczki tymianku i mieszamy.
  3. Połowę warzyw przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na nie układamy rybę. Posypujemy połową sera. Na wierzch kładziemy resztę warzyw, posypujemy tymiankiem.
  4. Jajka i mleko mieszamy razem. Dodajemy przyprawy do smaku. Polewamy warzywa. Posypujemy resztą sera. Wkładamy do piekarnika i zapiekamy w 180 stopniach aż powstanie rumiana skórka - około 30 minut.


Przepis zaczerpnięty - zmodyfikowany z książki "Kuchnia Włoska"

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz