wtorek, 28 stycznia 2014

Kluski śląskie z buraczkami

Kluski śląskie z buraczkami

- czerwone jak cegła-


Kluski śląskie to danie w 200% ziemniaczane. Głównym składnikiem są ugotowane ziemniaki z dodatkiem mąki ziemniaczanej. Jako danie zostały wpisane na listę produktów tradycyjnych województwa śląskiego oraz opolskiego. Kluski mogą być dodatkiem do mięs i lub podawane jako danie same w sobie z sosem. Kuchnia polska nadaje się dla całej rodziny,  także dla najmłodszych smakoszy. Młody podróżnik kulinarny może konsumować kluski śląskie  już od mniej więcej 10 miesiąca życia.



Składniki:
  • 1 burak
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 5 ziemniaków


Przygotowanie:
  1. Ziemniaki i buraka gotujemy i studzimy.
  2. Buraka ścieramy na tarce z dużymi oczkami. Ziemniaki ubijamy na jednolita masę.
  3. Do ubitych ziemniaków dodajemy wszystkie składniki i wyrabiamy na jednolitą masę. Formujemy małe kluski z dziurką w środku.
  4. W dużym garnku gotujemy osoloną wodę. Kluski wkładamy do wrzątku partiami. Od wypłynięcia gotujemy 1 minutę. Wyjmujemy i podajemy z surówką lub mięsem.


Przepis na 3-4 osoby w zależności od tego czy kluski są samodzielnym daniem czy dodatkiem.


Przepis zaczerpnięty z magazynu Dziecko.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz