Kluski śląskie z buraczkami
- czerwone jak cegła-
Kluski śląskie to danie w 200% ziemniaczane. Głównym składnikiem są ugotowane ziemniaki z dodatkiem mąki ziemniaczanej. Jako danie zostały wpisane na listę produktów tradycyjnych województwa śląskiego oraz opolskiego. Kluski mogą być dodatkiem do mięs i lub podawane jako danie same w sobie z sosem. Kuchnia polska nadaje się dla całej rodziny, także dla najmłodszych smakoszy. Młody podróżnik kulinarny może konsumować kluski śląskie już od mniej więcej 10 miesiąca życia.
Składniki:
- 1 burak
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 5 ziemniaków
Przygotowanie:
- Ziemniaki i buraka gotujemy i studzimy.
- Buraka ścieramy na tarce z dużymi oczkami. Ziemniaki ubijamy na jednolita masę.
- Do ubitych ziemniaków dodajemy wszystkie składniki i wyrabiamy na jednolitą masę. Formujemy małe kluski z dziurką w środku.
- W dużym garnku gotujemy osoloną wodę. Kluski wkładamy do wrzątku partiami. Od wypłynięcia gotujemy 1 minutę. Wyjmujemy i podajemy z surówką lub mięsem.
Przepis na 3-4 osoby w zależności od tego czy kluski są samodzielnym daniem czy dodatkiem.
Przepis zaczerpnięty z magazynu Dziecko.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz