Ciasto z imbirem i gruszkami
-na ciepło, na zimno zawsze pikantnie-
Włochy słyną nie tylko z pizzy, oliwy i wina. Są też mistrzami w parzeniu kawy i pieczeniu do niej słodkości. Dziś rozgrzewający przykład włoskich możliwości kulinarnych. Ciasto imbirowo-gruszkowe. Proste, szybkie i nie może się nie udać. Imbir świetnie komponuje się ze słodkością gruszek. Na ciepło dobrze rozgrzewa w chłodne noce.
Składniki:
- 2/3 szklanki cukru
- 2/3 szklanki mąki
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki mielonego imbiru
- 2 do 3 gruszek
- 3 jajka
- 175+ 30 g masła
Przygotowanie:
- 175 gram masła ucieramy na puszystą masę z cukrem.
- Dodajemy imbir, mąkę, proszek i sodę oraz jajka. Miksujemy na jednolitą masę.
- Gruszki obieramy ze skórki kroimy na cienkie plasterki.
- Ciasto wylewamy do okrągłej foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
Na wygładzonym cieście układamy pocięte gruszki. - Całość posypujemy cukrem i kładziemy wiórki z pozostałego masła.
- Pieczemy przez około 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Uwagi:
Ciasto smakuje dobrze zarówno na ciepło jak i dnia następnego. Dobrym dodatkiem są lody waniliowe.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz