środa, 1 stycznia 2014

Ciasto z imbirem i gruszkami

Ciasto z imbirem i gruszkami

-na ciepło, na zimno zawsze pikantnie-

 

Włochy słyną nie tylko z pizzy, oliwy i wina. Są też mistrzami w parzeniu kawy i pieczeniu do niej słodkości. Dziś rozgrzewający przykład włoskich możliwości kulinarnych. Ciasto imbirowo-gruszkowe. Proste, szybkie i nie może się nie udać. Imbir świetnie komponuje się ze słodkością gruszek. Na ciepło dobrze rozgrzewa w chłodne noce.



Składniki:
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2/3 szklanki mąki
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/2  łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki mielonego imbiru
  • 2 do 3 gruszek
  • 3 jajka
  • 175+ 30 g masła



Przygotowanie:
  1. 175 gram masła ucieramy na puszystą masę z cukrem. 
  2. Dodajemy imbir, mąkę, proszek i sodę oraz jajka. Miksujemy na jednolitą masę.
  3. Gruszki obieramy ze skórki kroimy na cienkie plasterki.
  4. Ciasto wylewamy do okrągłej foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
    Na wygładzonym cieście układamy pocięte gruszki.  
  5. Całość posypujemy cukrem i kładziemy wiórki z pozostałego masła.
  6. Pieczemy  przez około 40 minut w temperaturze 180 stopni. 

Uwagi:
Ciasto smakuje dobrze zarówno na ciepło jak i dnia następnego. Dobrym dodatkiem są lody waniliowe.


Przepis zaczerpnięty zmodyfikowany z książki "Kuchnia Włoska" Wydawnictwa Olesiuk

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz