środa, 29 stycznia 2014

Zapiekany makaron nadziewany z ricottą

Zapiekanie lumaconi nadziewane ricottą i mozzarellą 

 w sosie pomidorowym


Makarony to jest to, na czym najlepiej się znają Włosi. Jest to kraj pełen pomysłów na jego kształt, wielkość i sposób przygotowania. Są makarony które idealnie pasują do podania z sosem tj. spaghetti, czy też farfalle. Są także rodzaje makaronu, które służą do nadziewania oraz zapieczenia. Tu za przykład posłuży znane wielu cannelloni, a także makarony w kształcie muszli, jakie prezentujemy dzisiaj - lumaconi. Makaron wypełniliśmy dwoma rodzajami sera mascarpone oraz ricotta. Włoski ser ricotta, o konsystencji twarogu jest rodzajem miękkiego i niedojrzewającego sera zwarowego. Produkowany jest z serwatki pozostającej po serach podpuszczkowych poprzez drugie gotowanie. W przeciwności do wielu serów o podobnej konsystencji - ricotta jest niesolona. Może być spożywana w postaci świeżej jako dodatek do kanapek lub jako składnik ciast, farszów, klusek i wielu innych potraw. 



Składniki dla 4 osób:
  • 200 g makaronu lumaconi
  • 125 g mozzarelli (1 kulka)
  • 250 g serka ricotta (1 opakowanie)
  • 1/3 szklanki tartego parmezanu
  • odrobina oliwy z oliwek
Sos pomidorowy:
  • 400 g pomidorów bez skórek (1 puszka)
  • 1/2 szklanki bulionu (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka suszonego oregano 
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżka cukru
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz



Przygotowanie:
  1. Makaron ugotuj w lekko osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu i odcedź. 

  2. Przygotuj nadzienie. Wymieszaj poszarpaną mozzarellę, ser ricotta, oraz większość parmezanu, pozostawiając odrobinę do posypania po wierzchu makaronu. Ponadziewaj makaron lumaconi.

  3. Do garnka wlej pomidory z puszki wraz z zalewą. Najlepiej użyć już wcześniej pokrojonych pomidorów, jeżeli używasz całych - rozdrobnij je za pomocą widelca na mniejsze kawałki. Wymieszaj z połową szklanki bulionu, dodaj suszone oregano i bazylię, dopraw solą i pieprzem, a także 1 ewentualnie 2 łyżeczkami cukru.

  4. Rozlej powstały sos do żaroodpornego naczynia. Na wierzchu rozłóż nadziany makaron i posyp resztą parmezanu. Skrop 2 -3 łyżkami oliwy i wstaw do nagrzanego do 200 stopni Celsjusza piekarnika  Piecz przez około 20-25 minut,. Potrawa powinna zacząć bulgotać, a sam makaron i ser lekko przyrumienić. Możesz posypać listkami bazylii lub rukoli.

Uwagi: Aby urozmaicić smak potrawy, gdy skończyło się nadzienie z twarogu ricotta, użyłam gotowego pesto do nadzienia makaronu. Razem z nadzieniem z ricotty i sosem pomidorowym daje to niesamowity smak całości potrawy. Jak wykonać pesto domowym sposobem znajdziesz informacje w tym przepisie: Caprese



Przepis zaczerpnięty - zmodyfikowany z Kwestia Smaku

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz