środa, 22 stycznia 2014

Spaghetti aglio olio e peperoncino

Spaghetti aglio olio e peperoncino

- makaron z oliwą i czosnkiem, czyli wyrafinowany obiad w 15 minut


Potrawa pochodzi z Abruzji, ale jest dobrze znana każdemu Włochowi. Spaghetti aglio e olio stanowi tradycyjne włoskie danie na bazie makaronu z oliwą i czosnkiem. Często spotyka się odmianę z dodatkiem suszonych płatków czerwonego chilli, wtedy nazwa przybiera formę spaghetti aglio olio e peperoncino. Całość makaronu wzbogaca się posiekaną natką pietruszki oraz startym parmezanem, czy pecorino. Jednakże - opierając się o tradycyjny przepis, ser nie powinien być dodawany. Nasze spaghetti składa się ze świeżej papryczki chilli i zawiera odrobinę tartego sera. Efekt jest oszałamiająco smaczny i podkreśla zasadę, że w prostocie tkwi piękno. Makaron  jest lekko pikantny i sycący, jednakże pozostawia uczucie lekkości.



Składniki dla 2 osób:

  • 200 g makaronu spaghetti
  • 2-3 duże ząbki
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 1/2 papryczki czerwonego chilli
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • sól do smaku
  • 150 g tartego parmezanu lub pecorino




Przygotowanie:

  1. Ugotuj makaron w osolonej wrzącej wodzie, żeby był al dente. Na opakowaniu było 7-8 minut, mi zajęło 10 minut.
  2. Czosnek, papryczkę chilli oraz natkę pietruszki pokrój bardzo drobno.
  3. Rozgrzej oliwę na dużej patelni, podsmaż czosnek i papryczkę chilli do momentu, kiedy z patelni zacznie wydobywać się aromat.
  4. Odcedź makaron i wymieszaj na patelni z oliwą, czosnkiem i papryczką chilli. Dodaj poszatkowaną natkę pietruszki, całość wymieszaj, tak aby składniki się równomiernie połączyły ze sobą. Oprósz parmezanem i od razu podawaj.

"Pomidory i oregano czynią potrawę włoską, wino i estragon – francuską. Kwaśna śmietana zamienia ją w potrawę rosyjską, a cytryna i cynamon – w grecką. Sos sojowy zamienia jedzenie w danie chińskie, a czosnek czyni je smacznym."

- Alice May Brock

Smacznego!

2 komentarze: